Savršena vikendica u samom srcu norveške šume

Magične norveške šume vekovima predstavljaju teme bajki, narodnog folklora i epova...

Woodnest kuća dolazi kao pravi način da se iskusi sav šarm prirode i njena nordijska elegancija, a svim svojim posetiocima nudi prefinjen smeštaj u okviru neverovatne arhitekture, za koju je zadužen Helen & Hard Architects studio.

Neverovatna koliba smeštena je u strmim šumovitim brdskim predelima i nalazi se na šest metara iznad šumskog tla, podržana čeličnim stubovima povezanim sa nekoliko debala živih borova. Još jedan interesantan aspekt ove kuće jeste prirodan put koji vodi do njenog prirodnog raja među krošnjama.

Lokacija na kojoj se kuća nalazi nije dostupna automobilom, tako da gosti moraju pešačiti planinskim putem koji vodi do njene strukture. Kada stignu, svi posetioci mogu da uživaju u prizoru naizgled podeljenog objekta od 15m2, uokvirenog drvenim oplatama i velikim kliznim prozorima, sa kojih se pruža najlepši pogled na Hardangerfjord ispod njih.

Unutra je moguće videti malo kupatilo i spavaću sobu, ušuškane komforno sa svake strane ulaznog dela, dok se ostatak prostora nastavlja kuhinjom/dnevnim boravkom postavljenim naspram staklene fasade, visoke gotovo od poda do plafona. Sa norveškom kulturnom tradicijom kolokvijalne gradnje drvenih kuća, čitav ovaj projekat deluje više nego neobičan, sa jakom težnjom ka eksperimentisanju drvetom kao građevinskim materijalom.

Kako su ljudi iz kompanije Helen & Hard Architects naveli: “Sa klijentovim željama za kreiranjem  unikatnog prostornog iskustva, koje spaja normalne i neverovatne karkteristike penjanja i istraživanja drveća, naš cilj je bilo stvaranje enterijera zaista ogrezlog u prirodi i stopljenog sa istom”.