Saudijska Arabija oživljava istorijski grad Diriju kao novu kulturnu prestonicu

Sada je jasno da ne postoji prepreka za viziju prestolonaslednika i premijera Saudijske Arabije, Mohameda Bin Salmana Al Sauda, koji želi da ojača kulturni identitet kraljevstva na mapi sveta i da ga redefiniše kao ultimativnu turističku destinaciju.

Posle Neoma, Crvenog mora, Kidije i Rošna, lider arapske zemlje predstavio je projekat Diriyah, kao peti deo gigaprojekta Fonda za javna ulaganja (PIF). Cilj ovog neverovatnog projekta je da otkrije veličanstvenost 300 godina bogate istorije i kulture Saudijske Arabije u kompleksu muzeja i namenski izgrađenih paviljona koji će se nalaziti širom grada.

Kao što se očekuje od projekta ove veličine, Diriyah Project će takođe staviti u prvi plan strateške domaće sektore, uspostaviti partnerstva i otvoriti nove mogućnosti ulaganja u građevinarstvo, hotele, maloprodajne, zabavne i kulturne objekte.

Slično Neom gradu, očekuje se da će najnoviji projekat pomoći u stvaranju hiljada novih radnih mesta i ponuditi niz inicijativa za stanovnike i posetioce.

Diriyah Gate će poboljšati imidž Kraljevine kao istaknutog globalnog turističkog, kulturnog i rekreativnog centra aktiviranjem i promovisanjem njegovih najvrednijih dobara nasleđa. Smešten u provinciji Rijad, razvoj je već počeo da transformiše monumentalni grad u obeležje mešovite namene sa kulturnim objektima, renoviranim hotelima i rezidencijama koje ponosno prikazuju istoriju Saudijske Arabije.

U srcu glavnog plana razvoja nalazi se UNESCO-ova svetska baština At-Turaif - jedno od najistaknutijih istorijskih mesta u Saudijskoj Arabiji. Ikonični grad od cigli koji stoji kao originalna prestonica modernog Kraljevstva, jedno od prvih većih naselja i rodno mesto vladajuće porodice Al Saud, čuva se i štiti da bi promovisao skoro 300 godina arapske istorije.

Luxury Experience