Sagrada Familija će konačno biti završena 2026. posle 140 godina

Više slika

Više slika

Gaudijeva čuvena crkva, Sagrada Familija u Barseloni, koja se gradi od 1882. godine, biće završena 2026. godine.

Očekuje se da će kapela Uspenja biti završena 2025. godine, a sledeće godine sledi i Kula Isusa Hrista, saopštila je organizacija zadužena za upravljanje lokalitetom.

Arhitekta Gaudi posvetio je 40 godina svog života ovom projektu, od kojih je poslednjih 15 radio isključivo na njemu i koji je nesumnjivo i njegovo najvažnije umetničko delo za života. Zamislio je da struktura ima 18 kula u obliku vretena, od kojih svaka pokazuje na drugu biblijsku priču: Isusa, Devicu Mariju, 12 apostola i četiri evanđelista.

U vreme Gaudijeve smrti 1926. godine, Sagrada Familija je bila završena samo 10 do 15 procenata. Zatim, kasnih 1930-ih, španski građanski rat još više je usporio izgradnju, kada je i većina originalnih planova arhitekte izgubljeno.

Iako još nije završena zgrada, Sagrada Familija je 1984. godine proglašena UNESCO svetskom baštinom, a papa Benedikt XVI ju je 2010. godine koristio za versko bogosluženje. Vlasti su 2016. godine shvatile da objekat nikada nije dobio zvaničnu dozvolu za planiranje, što znači da se gradnja nelegalno odvijala više od 130 godina. Gradsko veće Barselone je sa zakašnjenjem izdalo građevinsku dozvolu 2019, a u to vreme projekat je bio gotov 70 odsto.

Buduća najviša crkva na svetu

Kada bude završena, Sagrada Familija će postati najviša crkva na svetu. Poslednjih šest tornjeva trenutno je u izgradnji, uključujući i centralni toranj visok 170 metara, koji će Sagrada Familiju učiniti najvišom crkvom na svetu, uzdižući se gotovo deset metara više od Ulmske katedrale u Nemačkoj.

Sada i lokalno stanovništvo i turisti moraju da čekaju samo nekoliko godina da vide Sagradu Familiju u svom sjaju - bez dizalica ili građevinske opreme na licu mesta - 100 godina nakon njegove smrti Gaudi bi verovatno bio zadovoljan i ponosan što vidi taj rezultat.

Luxury Experience