RO54: Harmonija prirode i dizajna u Bel Eru

Više slika

Više slika

Arhitekte kompanije Arshia sa ponosom predstavljaju projekat RO54, koji se nalazi na vrhu brda u Bel Eru, kvartu Los Anđelesa, sa pogledom na Tihi okean i centar grada...

Projekat na blag način postavlja dinamičnu zgradu na vrh zakopanog postamenta koji replicira prirodnu topografiju koja je postojala pre nego što je ovo područje podeljeno na parcele radi razvoja. Ovaj kvart iz perioda posleratne obnove postepeno se transformiše, preplavljen najnovijim kreacijama koje se oslanjaju na veličinu, umesto na prostorni kvalitet. Koncept se trudi da smanji masu prilično velikog projekta kako bi se uklopio u kvart proporcionalno, predlažući alternativni model unutar okvira strogih regulativa.

Ovaj projekat se bavi analizom prostornih odnosa i koristi split-level dizajn kako bi pratio topografiju brda i povezao polu-spratne ploče. Estetika projekta bila je usmerena prema dizajnu automobila, koji je, između ostalog, predložio skrivenu izvedbu za svaku tehnologiju u kući. Paleta enterijera bazirala se na utilitarnom pristupu materijalima, u kontrastu sa celokupnim ambijentalnim pristupom dizajnu gde je prostor prevazišao potrebu. Ovaj balans moći razvijao se uz obzir na ekološku osetljivost i njen nedostatak.

Dvorište, stvoreno osvetljavanjem donjih spavaćih soba iz zakopanog postolja, takođe služi kao sistem filtriranja kišnice za celo prostor. Projekat ispunjava ili premašuje stroge kalifornijske standarde za zelenu gradnju i štednju energije, kao što su sistemi niskog protoka za vodu, sušno tolerantno zelenilo, filtriranje kišnice, integracija fotonaponskih panela, visoka efikasnost omotača zgrade i stakla, HERS ocena za mehanički sistem i mnoge druge.

Materijali koji se koriste u enterijeru su prirodni i usklađeni su sa standardima za nisku VOC emisiju. Paleta dizajna je minimalna, sastoji se od potpuno prirodnih izbora, uključujući mika malter, parket i prirodni kamen. Projekat je tražio minimalne, nisko-impactne i proverene materijale, postižući ravnotežu između trajnosti, jednostavnosti održavanja i odgovornog dizajna.

Luxury Experience