Rezidencija koja definiše besprekornu vezu između zemlje i neba

Više slika

Više slika

Aaron Neubert Architects predstavlja „t House“, rezidenciju za mladu porodicu koja se nalazi na vrhu Holivudskih brda u Los Anđelesu, sa kojih se pruža veličanstven pogled na dolinu San Fernando i kultni holivudski znak.

Ova biofilna rezidencija uzvišeno se stapa sa svojim okruženjem, pametno se pridržavajući strogih propisa, dok predlaže inovativni model za razvoj obronaka južne Kalifornije.

Graciozno se spuštajući niz strmi teren, dom stvara privlačno ulazno dvorište koje je strateški odvojeno od susedne padine, sa terasastim vrtovima koji vode posetioce do staklenog foajea. Po ulasku, otkriva se vertikalni sistem prozora koji pruža upečatljiv pogled na tri sprata koji je savršeno usklađen sa Bulevarom Barham na severu, stvarajući besprekornu vezu između zemlje i neba. Ovaj vertikalni sistem prozora dopunjuju teleskopska staklena vrata koja se protežu po širini kuće, pružajući panoramski horizontalni pogled na obližnje planine.

Nova "t" prostorna konfiguracija ne samo da oblikuje raspored kuće, već i obezbeđuje neprekidan tok pogleda koji izaziva strahopoštovanje i proteže se do bazena i udaljenih pejzaža. Vizuelno i zvučno povezana, tri nivoa kuće krunisana su poprečnim prozorom na krovu okrenutom prema jugu i stepeništem koje vodi do nivoa bazena na severu. Srednji nivo obuhvata prostore u kojima se nalaze dnevni boravak, kuhinja, trpezarija i kancelarija. Na donjem nivou, gostinjski apartman i poluzatvoreni prostor za zabavu otvaraju se prema bazenu, terasi i travnjaku, stvarajući idealan prostor za opuštanje i druženje. Gornji nivo sadrži spavaće sobe i vešeraj pružajući praktičnu funkcionalnost za svakodnevni život.

Kada je reč o eksterijeru kuća je obložena kedrovim oblogama obojenim drvenim ugljem održivog porekla i ručno presovanim terakota ciglama, stvarajući prirodnu i toplu paletu materijala koja harmonično spaja arhitekturu sa okolinom. Vremenom će materijali graciozno promeniti boju, dodatno poboljšavajući svoju integraciju sa prirodnim okruženjem. U enterijeru su vidljive izložene grede od jele, podovi su od hrasta i prirodnog krečnjaka, zidovi od gipsa dok su ormari od hrastovog drveta.

Sa čvrstom posvećenošću ekološkoj svesti, „t House“, rezidencija se promišljeno usklađuje sa okolnim pejzažom, istovremeno prihvatajući principe održivosti u svakom aspektu svoje izgradnje i rada. Rezidencija prikazuje pažljivo odabran izbor biljaka otpornih na sušu, dobro prilagođenih klimi u regionu, efikasno umanjujući potrošnju vode i promovišući lokalni biodiverzitet.

Održivi materijali i elementi ne samo da poboljšavaju estetiku kuće, već i umanjuju njen ekološki otisak. Kroz integraciju sistema za prikupljanje kišnice, projekat efikasno čuva vodne resurse, prikuplja i skladišti kišnicu za navodnjavanje i upotrebu koja nije za piće. Ovi ekološki svesni napori naglašavaju posvećenost dizajna održivom životu, služeći kao primer kako promišljen dizajn i odgovorni izbori mogu koegzistirati u skladu sa prirodom.

Štaviše, "t House" služi kao ubedljiv model za odgovorne razvoje na obroncima u južnoj Kaliforniji, nudeći svojim stanarima izuzetan spoj savremenog dizajna i duboke veze sa prirodnim svetom - zaista privlačno utočište koje odražava istinsko poštovanje životne sredine.

Luxury Experience