„Raj na zemlji“ od 8 milijardi evra u Atini

Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni „grad“ u Evropi u okviru projekta vrednog 8 milijardi evra koji je nastajao više od jedne decenije.

Reč je o gradu Ellinikon, ambicioznom projektu Lamda Development koji se nalazi na području bivšeg atinskog aerodroma, koji će uključivati prvi grčki neboder, vrhunski tržni centar i sportski park. Rukovodioci Lamda Development naglašavaju da grade „raj na zemlji“ koji kombinuje slikovite poglede na obalu sa tehnološki naprednom i ekološki prihvatljivom infrastrukturom. Procenjuju da će prva faza projekta biti završena do 2026. godine.

Istovremeno su izrazili optimizam da će privući milion novih turista i ojačati grčku ekonomiju za 3,3 milijarde evra. Ellinikon je jedan od mnogih novih visokotehnoloških gradova koji se grade širom sveta, mada se drugi obično nalaze u Kini ili na Bliskom istoku, a ne u Evropi.

Ellinikon se gradi na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma

Pametni grad je dobio ime po napuštenom međunarodnom aerodromu koji se nalazi na oko 5 km južno od Atine, koji je zatvoren 2001. Njegova izgradnja je prvobitno trebalo da počne 2008. godine, ali je značajno odložena zbog globalne finansijske krize koja je dovela grčku ekonomiju na ivici propasti. Rad na ovom projektu, koji dizajneri opisuju kao najveći projekat urbane regeneracije u Evropi, konačno je počeo u julu 2020. Osnivači hvale spektakularan pogled na Egejsko more i dali su prioritet ponovnom uređenju obale duge dve milje.

Vile visokog standarda

Prošle godine počela je izgradnja Cove Residences, kompleksa luksuznih vila. Lamda Development, koja je proglašena za jednu od 100 najuticajnijih kompanija u odabiru magazina Tajm, kaže da je već prodala 350 imanja na obali i nedavno je otkrila planove za početak radova na drugoj oblasti zvanoj Mala Atina, koja će imati još 1.115 rezidencija. Ideja o stvaranju metropoliten parka na mestu napuštenog aerodroma u izradi je od 2005. godine.

Prvi neboder u Grčkoj - Riviera Tower

Riviera toranj, koji je u izgradnji, imaće 180 stanova na 50 spratova. Dizajniran od strane Foster + Partners, sadržaće kolekciju rezidencija i penthausa sa jednom do pet spavaćih soba, nudeći stanarima spektakularan pogled, kao i lak pristup plaži i marini. Sa približno 200 metara visine, to će biti najviša zgrada u Grčkoj i prvi neboder kada bude završen.

Iskustveni centar pametnog grada, koji je otvoren 2022. godine, smešten je u jednom od originalnih hangara napuštenog aerodroma, a ima za cilj da prikaže istoriju prostora i neke od ekološki prihvatljivih tehnologija za koje osnivači prostora veruju da će biti centralne za gradove budućnosti.

Riviera Galleria

Ellinikon će takođe imati ultra-luksuznu trgovačku zonu. Lamda je dala prioritet izgradnji Riviera Galleria, vrhunskog tržnog centra koji će biti u blizini Riviera tornja. Ovo područje će biti dom za 70 vodećih modnih kompanija. Riviera Galleria koju je dizajnirao Kengo Kuma ponudiće luksuzni životni stil okružen sofisticiranom arhitekturom. Komercijalni centar će se sastojati od najvećeg tržnog centra u Grčkoj, maloprodajnog parka nove generacije sa prodavnicama, kao i najsavremenijih kancelarijskih prostora.

Luxury Experience