Porodična oaza u prirodi

Više slika

Više slika

Arhitektonski studio Akb Architects predstavlja Muskoka Cottage, višegeneracijsku porodičnu kuću obloženu grubo rezanim daskama od kedrovine i drvetom crvenog kedra kako bi se stopila sa prirodnom okolinom severnog Ontarija, gde dominiraju stabla oblikovana vetrom i prekambrijske stene.

Ova rezidencija površine od 700 kvadratnih metara sastoji se od tri međusobno povezana volumena, stvarajući enterijer sa udobnim prostorima i otvorenim sobama sa spektakularnim pogledima na jezero. Njene jednostavne volumetrijske forme su savremene, ali ugrađene su vernakularne karakteristike koje kući daju privlačnost kolibe u šumi, uključujući krovove sa istaknutim dimnjacima i obilje prirodno ostarelog drveta.

Klijent je tražio višesezonsku oazu koja će biti gostoljubiva za zabavu gostiju, ali istovremeno udobna za njegovu petočlanu porodicu. Da bi udovoljili tim zahtevima, Akb je svaki volumen smestio iznad i unutar postojeće topografije sa minimalnim uticajem na okolinu. Višekrevetne sobe i kupatila su izdvojene od zajedničkih prostora, smeštenih u srcu kuće i oko kojih se sve ostalo grupiše. Jedan ravni krov prekriva veliki otvoreni koncept dnevnog boravka i trpezarije okružen visokim plafonom obloženim evropskim hrastovim daskama. Fasada se prostire izvan kliznih staklenih pregrada u spoljni trem sa dodatnim prostorom za ručavanje, salonom i barom. Da bi razgraničio kuhinju i spoljne prostore kao odvojene i intimnije, Akb studio je koristio ravni plafon kako bi definisao "sobe unutar soba" u slobodnom rasporedu.

Unutrašnji završni radovi su usmereni na elementarnost, sa prilagođenim betonskim umivaonicima i kuhinjskim elementima koji se stapaju sa zidnim daskama i ravnom granitnom pločom ostrva. Udobni nameštaj i tepisi u neutralnim tonovima dodaju toplinu arhitektonskom spoju između rustičnog šarma i pažljivo izrađenog minimalizma.

Fiksni i modularni stakleni paneli duž obale jezera doprinose osećaju da se zajednički prostori stapaju sa prirodnim okruženjem. Modularne mreže protiv insekata, neophodne u Muskoki, omogućavaju bi-folding zidovima da ostanu otvoreni danju i noću, pružajući pasivan protok vazduha. Drugi posredni prostor je stvoren širokim nadstrešnicama koje pokrivaju terasu sa dodatnim delom za ručavanje, salonom i barom. Tokom letnjih meseci, dodatna hladovina umiruje unutrašnjost i značajno smanjuje potrebu za mehaničkim hlađenjem. Svetlost prodire duboko u zgradu kako se sunce spušta, zagrevajući betonske podove i ublažavajući večernju hladnoću.

Postavljanje glavnog volumena na prirodno nagnut teren omogućilo je niže nivoe sa izlazom. Kedar sauna, teretana i sala za rekreaciju su samo nekoliko koraka udaljeni od staza koje vode do kuće za čamac i obale.

Ono što ovu kuću izdvaja od drugih je elastičnost granice između enterijera i eksterijera - fleksibilnost obodnih zidova, intersticijalni prostori koje stvaraju i zemljana materijalnost kuće, kombinovani sa minimalističkim pristupom dizajnu. Veština izražena kroz precizno spajanje i prelazak materijala, zajedno sa suzdržanošću primitivnih oblika sa teksturalnim kvalitetima, stvara ambijent koji se oseća koliko i vidi. Nepresvučeni Venecijanski malter na zidovima spavaćih soba ima prijatan stari izgled, baš kao i posebna rešetka od čelika za skladištenje drva za ogrev na otvorenom. Ona je osuđena da stari sa vremenom, odražavajući organsku prirodu kuće dizajnirane da stari sa gracioznošću.

Luxury Experience