Ovo remek-delo „lebdi“ iznad reke Hadson i može biti vaše za 45 miliona dolara

Ako bi se neki dom mogao nazvati „rok zvezdom“, onda je to ovaj. Smešten na kamenoj platformi iznad veličanstvene reke Hadson, oko 90 minuta severno od Menhetna, Ledgerock je arhitektonski dragulj od 1400 kvadratnih metara dizajniran da vam pruži osećaj da lebdite iznad vode.

Zapanjujuća lokacija zauzima centralno mesto i kada ste unutra imate osečaj da lebdite nad vodom jer skoro svaka soba nudi pogled na reku kroz staklene zidove od poda do plafona.

Međutim, ono što pomaže da se opravda cena od 45 miliona dolara nije samo lokacija. Ono što Ledgerock čini tako jedinstvenim je to što je malo verovatno da bi bilo šta slično ikada ponovo moglo biti izgrađeno tako blizu reke.

Prema evidenciji, sadašnji vlasnici Džejkob i Monika Fridman kupili su kamenu parcelu blizu enklave Hajd parka u Njujorku 2005. godine za 1,5 miliona dolara. Obuhvatala je tri međusobno povezane zgrade okružene sa oko pet hektara šume koju su brzo proširili na 10 hektara. Fridman, izvršni direktor Fridco Capital Group, uspeo je da sruši stare zgrade i, koristeći isti otisak, uspešno dobije kamenu platformu koja mu omogućava da izgradi svoj dom iz snova.

Uz odobrene dozvole, Fridmanovi su pozvali poznatog arhitektu iz Nju Orleansa, Lija Ledbetera da osmisli zadivljujući dizajn za glavnu rezidenciju od 1400 kvadratnih metara i kuću za goste od 450 kvadratnih metara.

Ledbetter je stvorio zadivljujuću strukturu sa čeličnim okvirom sa kotrljajućim krovovima nalik talasima, visokim prozorima i beskrajnim terasama. I glavni dnevni boravak kao i apartman su konzolno postavljeni tako da naizgled lebde preko stena. Da bi se zadovoljila strast Fridmanovih prema retkom kamenu, spoljašnjost kuće bila je umotana u 4000 kvadratnih metara fosilizovanog francuskog krečnjaka, dok je travertin korišćen za sve terase.

Tim majstora je dovezen avionom iz Evrope da radi na kući sa punim radnim vremenom skoro 18 meseci. Ukupno je za izgradnju kuće bilo potrebno pet godina. Strast za kamenom je vidljiva u enterijerima sa svakim podom i zidom koji je obložen egzotičnim mermerom, kamenom i travertinom.

Ovalna kada u glavnom kupatilu ručno je isklesana od jednog ogromnog bloka zlatnog travertina. Retkim kamenom je takođe obložena kuhinja, koja ima pun pogled na reku Hadson i planine Catskill na zapadu kroz visoke staklene zidove. Vrata se otvaraju ka ogromnom trpezariji koja kao da lebdi iznad vode.

Eksterijer je još jedna svetla tačka ove luksuzne vile - spoljašnji sadržaj obuhvata veliki bazen sa slanom vodom koji je povezan sa prostorom za razgovor, kao i hidromasažnu kadu postavljenu visoko kako bi se pružio još lepši pogled na reku. Za zimske plivače, tu je i zatvoreni bazen.

Što se tiče smeštaja, glavna kuća ima tri spavaće sobe sa sopstvenim kupatilom, dok se dve spavaće sobe nalaze u dvospratnoj kući za goste. U međuvremenu, za kolekcionare automobila postoji garaža za osam vozila, sa prostorom za još osam na liftovima. Naravno, postoji perionica automobila u zatvorenom prostoru koja pomaže da četvorotočkaši uvek budu čisti i sjajni.

Još jedno iznenađenje je da su vlasnici pre nego što su kupili Ledgerock, prethodno kupili 198 hektara zemlje na suprotnoj obali Hadsona kako bi bili sigurni da se ništa nikada neće izgraditi u vidokrugu njihovog novog doma.

Iako takvi potezi pomažu ovom spokojnom utočištu da izgleda kao da je na svojoj planeti, ipak se nalazi u neposrednoj blizini Njujorka, a tu su i platforma za helikoptere i pristanište za hidroavione odmah ispred ulaznih vrata — još dva razloga da kupite ovo imanje dok možete.