Ova „superjahta“ krije dve samostalne porodične rezidencije

Grčka vila u luksuznom atinskom predgrađu Filotej, House Simbiosis je dom za dve porodice, dizajniran od strane Direction Architects.

Ova nova grčka vila nalazi se na uglu u predgrađu Atine i smeštena na zadnjoj strani ugaone parcele, formirajući L oblik, dok prednji deo ostaje kao otvoreni prostor. House Simbiosis je dizajnirana da sadrži dve odvojene rezidencije za dve porodice koje žive na pet spratova. Zahtev je bio da porodice budu blizu bez ugrožavanja privatnosti, tako da se svaka rezidencija može tretirati kao potpuno samostalna, sa zajedničkim prostorima po potrebi. Cela vila je obavijena fragmentiranim belim „oklopom“, sa ugaonim stubovima, balkonima i ložama koje dočaravaju nadgradnju superjahte.

Ovi umeci i okviri su deo onoga što arhitekte opisuju kao „navigaciju u delikatnoj ravnoteži između privatnosti i socijalizacije za dve porodice koje žele da provode više vremena zajedno, a da i dalje održavaju svoj privatni prostor.“

U pogledu ukupne organizacije, prizemlje i jugoistočni deo prvog sprata pripadaju jednoj rezidenciji, dok drugoj pripadaju severozapadni i drugi sprat. U prizemlju i na drugom spratu su prostori za prijem, dnevne sobe, trpezarije, kuhinje i pomoćni prostori dve rezidencije, a sve spavaće sobe su smeštene na prvom spratu. Dvostruko stepenište povezuje spavaće sobe na prvom spratu sa kuhinjama. Tri spavaće sobe dele zajedničko stepenište, koje takođe deluje kao centralni fokus. Svaki deo je dostupan nezavisnim ulazom iz glavnog jezgra.

Plitke zakrivljene linije, ugaoni i eksplicitniji geometrijski oblici su svuda, od nameštaja do zakrivljenog zastakljenog zida na drugom spratu životnog prostora.

Rezidencije se praktično spajaju kao dva dela slagalice, sa baštom i bazenom koji su dodeljeni donjoj rezidenciji, dok zelena krovna terasa sa panoramskim pogledom na tri atinske planine i brdo Filotej pripada gornjem domu. Obe rezidencije dele parking i podrumski prostor za skladištenje. Fasada u obliku trake takođe formira motiv koji oblikuje granični zid i područje krovne terase, ujedinjujući celu strukturu sa doslednom estetikom koja dodatno spaja porodičnu prirodu kuće.

Građevina je pratila osnovne principe zelenog dizajna, jer je održivost centralni aspekt projekta. Ovo se postiže njenim pozicioniranjem i orijentacijom, „leđima“ okrenutim ka severu i dvorištem na jugu, kako bi se ograničili severni vetrovi i omogućilo kućama da imaju što više direktne sunčeve svetlosti. Arhitekte ističu da je 75 odsto lokacije efektivno zasađeno, zahvaljujući zelenom krovu i okolnim baštama, dok građevina ima i geotermalno grejanje i hlađenje. „Kućna simbioza stvara arhitektonsku igru između kretanja i odmora“, pišu arhitekte, „dinamične horizontalne i ugaone linije daju utisak zgrade koja ide u dva suprotna smera.“

Džon Kanakas je osnovao Direction Architects 2021. Sa kancelarijama u Londonu i Atini, firma trenutno radi na projektima u Atini, Mikonosu, Kipru, Londonu i Parizu.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience