"Oceaniums“: Ostrvo, stadion ili brod za krstarenje?

"Oceaniums", plutajući stadioni Vincent Callebaut Architectures, daju novu perspektivu međunarodnim sportskim događajima. Sada neće navijači biti ti koji će ići na stadione, već će stadioni ići kod navijača.

Umesto da stalno gradi nove stadione za potrebe svakog novog Svetskog prvenstva ili drugih međunarodnih sportskih događaja kao što su Olimpijske igre, francuska arhitektonska firma Vincent Callebaut Architectures predlaže nešto potpuno drugačije: izgradnju stadiona za kulturne i sportske svrhe koji neće biti na kopnu već na moru.

Nazvan „Oceaniums“ plutajući stadion biće nešto između broda i stadiona. Futurističke strukture su dizajnirane za navigaciju koristeći obnovljive izvore energije kao što su sunčeva svetlost, energija vetra i okeanske struje.

Prema ovoj „nomadskoj“ viziji, navijači neće biti primorani da idu na zastarele stadione, već će održivi i ekološki stadioni ići navijačima.

„Oceaniumss“ bi bio u potpunosti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala kao što su puno drvo, reciklirani aluminijum, morske alge i plastični otpad. Otpad će biti recikliran za proizvodnju novih građevinskih materijala za 3D štampače koji će raditi uz pomoć procesora veštačke inteligencije. „Oceaniumss“ će podsećati na koralne grebene u procesu kalcifikacije, skelete kitova koji filtriraju morsku vodu ili bioluminiscentne organizme, i biće utočište biodiverziteta posvećeno procvatu morske flore i faune.

Nova proizvodna filozofija, koju kompanija zastupa ima za cilj da bude regenerativna, gde se ništa ne gubi, ništa se ne stvara i sve se reciklira. Kompanija tvrdi da će postepeno ukidanje fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije stimulisati razvoj energije okeana i tehnologija energije plime i oseke, kao i naučna istraživanja o morskom životu i održivosti.

Za više informacija o "Oceaniumss" plutajućim stadionima i ostalim futurističkim projektima kompanije, možete posetiti sajt Vincent Callebaut Architectures.

Luxury Experience