Neobična vila u srcu prirode

Poslednji koncept kompanije Nada Studios daje novo značenje pojmu “života na ivici”...

Teorijski smeštena izavan ostrva Papalakta u Ekvadoru, WTBA kuća predstavlja san svakog neženje, ali i milijardera, konzolno podignuta iznad strme litice. Njena minimalistička, možemo slobodno reći brutalistička arhitektura, prilagođena je ultramodernom načinu života zasnovanom na udaljenoj i izolovanoj lokaciji, u pratnji veoma visoke cene kvadrata, naravno. Osim što ovaj predivni kutak u velikoj meri prati jaka estetska drama, već je takođe, opremljen i svim onim što je potrebno kako bi njeni vlasnici uživali visoki životni standard.

Do imanja na kome se kuća nalazi vodi vijugavi put, na čijem kraju goste pozdravlja skupocena garaža u kombinaciji hladnih betonskih stubova i toplih drvenih greda. Iza jednog ugla smeštene su ugrađene stepenice koje vode na krov, na kome dalje, neometana staza teče ka krovnoj terasi, u kojoj je moguće uživati kroz spremanje obroka u kuhinji smeštenoj ispod, ograđenoj staklenim zidovima, kupanjem u bazenu ili jednostavnom ležanju na velikim komadima nameštaja.

Ispod ovog pravca nalazi se slična površina namenjena druženju i socijalizaciji, ujedno duplirajući svoju funkciju kao tampon zona između nešto privatnijih životnih segmenata. Prozračna kuhinja poseduje plave drvene elemente prošarane matiranim delovima i betonskim pultovima, mermernih pozadina. Providni stakleni zidovi pružaju predivne poglede na planinsko oskruženje i naravno, bilo koji luksuzni automobil koji stoji parkiran ispred.

Putem neverovatnih ukrštanja, izmešteni aspekti kuće stupaju na scenu i pružaju je postepeno nad liticom, ostavljajući utisak plutanja iznad reke koja protiče u njenom dnu. U kontrastu sa ulaznim delom, kupatilo pruža intimniju atmosferu svojim niskim plafonom i policama za knjige na jednoj strani. Odavde, svi srećni članovi domaćinstva mogu stupiti u kupatilo opremljeno matiranim staklenim zidiovima radi privatnosti, oslobađajući se potom svih konzervativnih detalja kada se radi o samoj kadi, smeštenoj izvan prostora kupatila neverovatnog pogleda na prirodu.