Neobična vila koja se stapa sa svojim pejzažem

Kada je 2017. godine izbio požar u ontarijskom domu Skota Fridmana, on i njegova porodica bili su primorani da se evakuišu...

Šteta nastala tokom ovog događaja dovela je do potpunog renoviranja, što je, kao jedino dobro iz čitavog zla, pružilo Fridmanu priliku da eksperimentiše inovativnim dizajnerskim pristupima i stvori novo luksuzno porodnično gnezdo iza velelepnih kamenih zidova, okruženih drevnim, dvesta godina starim hrastovima. Fridman se opredelio za nešto nekonvencionalnije rešenje, upošljavajući kompaniju Partisans iz Toronta kako bi redizajnirao svoj prostor veličine 416 m2, učinivči da se on potpuno uklopi sa jednom stranom brda na kojoj se nalazi.

Kako bi učinili novi dizajn potpuno prilagođenim terenu, projektanti kompanije Partisans koristili su tehnologiju 3D skeniranja kako bi vizuelizovali celokupan projekat, pre njegove same izgradnje. Vizija se zasnivala na kreiranju unikatne kuće, fokusirane na bazen smešten sa njene leve strane, sa dugačkim, staklenim vratima i predivnim plafonima od belog hrasta. Na suprotnom delu kuće, ispod velikih parabolnih krivina krovne konstrukcije nalazi se spoljni paviljon koji vodi do njenog glavnog životnog dela.

Krov nove kuće služi kako bi poništio liniju između arhitekture i pejzaža, poseduje predivne bašte dostupne putem čeličnog stepeništa, ugrađenog u njegove uvoje. Stvarajući ove neverovatne talasaste segmente, zaposleni kompanije Partisans morali su da prave kompromise u pojedinim delovima, u kojima sada komadi krovne konstrukcije postaju fasadni elementi i sve to urade bez njihovog remećenja, što je zahtevalo neverovatne napore i izvanrednu tehniku.

Kuća kraj bazena poseduje tri spavaće sobe i četiri kupatila u glavnom delu i potpuno je komforna za petočlanu porodicu. Ona je odmah nakon izgradnje nažalost, postala glavno skrovište od pandemije Fridmanu i njegovoj porodici, tako da ju je vlasnik, inače direktor i jedan od osnivača kompanije New Skew, koja se bavi brendiranjem i razvojem recepata u industriji hrane i pića, veoma često koristio kao laboratoriju za svoje kulinarske eksperimente.

U okviru kuće nalazi se bašta za povrće, veliki broj košnica i kokošinjac sa kokama nosiljama, koji su nasledili u okviru zemljišta. Prirodno, kuhinja je produžena u glavnom procesu renoviranja i sada duplira svoju funkciju kao Fridmanova radionica, u kojoj može stvarati i degustirati nove recepte, dok je sama kuća postala pravi primer savremenog dizajna koji ne staje na put prirodi, čak i onda kada zahteva dodatni trud za svoju realizaciju i kreiranje.