Najveći svetski projekat obnove okeana predstavljen u Dubaiju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by URB (@urbplanning)

Sa spektakularnim megaprojektima koji se pojavljuju u Dubaiju svake sezone, ova destinacija neće biti samo divna u narednim decenijama, već će izgledati zaista bajkovito.

Dubai Reefs, veštački greben od 200 kvadratnih kilometara sa više od 100 miliona mangrova će oblikovati Grad zlata kao najveći projekat obnove okeana na svetu. Net-Zero developer URB će dati krila održivoj plutajućoj zajednici fokusiranoj na istraživanje mora, regeneraciju i ekoturizam.

Projekat će doneti više od 30.000 radnih mesta u oblastima kao što su stambeni, ugostiteljski, maloprodajni, obrazovni i istraživački objekti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by URB (@urbplanning)

„Pomorski institut će biti srce projekta, koji će raditi na većoj zaštiti morskog i obalnog okruženja Dubaija. Cilj instituta je da ubrza nauku o moru i kapacitete za očuvanje uz izgradnju najraznovrsnijeg veštačkog grebena, koji pokriva 200 kvadratnih kilometara. Takođe ima za cilj da stvori dom za više od milijardu korala i 100 miliona stabala mangrova“, navodi URB.

Dubai zna kako da privuče turiste, a sa Dubai Reefs neće biti ništa drugačije. Turisti će istraživati morski ekoturizam u luksuznom stilu sa plutajućim eko-ložama koje se napajaju 100% obnovljivom energijom poput solarne i hidroenergije. Odgovoran turizam je budućnost, a Dubai grebeni će mu dati formu i funkciju. Ovo će biti sprovedeno tako što će se turisti voziti električnim čamcima do grebena Dubaija, boraviti u eko odmaralištima i ložama, i prepustiti se jedinstvenim eko-aktivnostima kao što je kupanje u podvodnim šumama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by URB (@urbplanning)

Gosti će dobiti priliku da se više uključe u ovo živopisno stanište, uključujući više od milijardu korala i skoro 100 miliona stabala mangrova. Obrazovno-zabavni časovi u The Marine Institute će preneti razumevanje ekosistema koji ga okružuje, dok će gostima redefinisati značaj okeana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by URB (@urbplanning)

„Zdravlje naših gradova suštinski je povezano sa zdravljem naših okeana. Okean je izvor života, kontroliše sve. S obzirom da je sve na našoj planeti povezano, zdrav okean je zdrav grad“, rekao je izvršni direktor URB kompanije. “Potreban nam je preduzetnički duh u planiranju priobalnih gradova i vrsta infrastrukture, kao i razvoja koji je povezan sa okeanom. Kao inovativan primorski grad, Dubai je najbolje pozicioniran da predvodi takvu transformaciju. Pored stvaranja jedinstvene otporne destinacije za ekoturizam i istraživanje mora, Dubai grebeni imaju za cilj da postanu nacrt za život u okeanu, istovremeno ublažavajući uticaje klimatskih promena“, dodao je Bagerijan.

Luxury Experience