Najluksuznija kuća u dekandentnom delu Londona

Chelsea Barracks, razvojni projekat smešten u centralnom Londonu koji je posebno drag princu Čarlsu, predstavio je veličanstveni novi dom, koji može biti vaš po ceni od 49 miliona dolara…

Ovaj dom sa pet spavaćih soba nije najskuplji u kontroverznoj Belgravia luksuznoj enklavi, ali jeste najveći i najimpresivniji. Nova kuća dizajnirana je kao savremena varijanta klasičnih Belgravia kuća, sa elementima diskretnog luksuza i skoro 1.000 kvadrata raskošnog životnog prostora.

Uklapajući se sa stilom Belgravije, koja je stecište bogataša koji su odavno napravili svoje imperije, ovaj dom poseduje prefinjenu i nenaglašenu eleganciju. Konzervativni deo Londona, koji je dugo bio okarakterisan svojom najslavnijom stanarkom, Margaret Tačer, zadržao je svoj starinski stil, čak i kada su Rusi i ljudi sa Bliskog Istoka počeli da ga naseljavaju, popunjavajući prethodno obližnje distrikte kao što su Najtsbridž, Čelsi i Mejfer. Možemo reći da je “čisto britanski” kraj počeo da puca po šavovima 2003.godine, kada se Roman Abramovič uselio ovde, što je dovelo do masovnog naseljavanja imućnih Rusa.

Potom, 2007.godine, pre nego što je mehur londonskog tržišta nekretnina pukao, katarski suvereni fond platio je skoro 1.3 milijarde dolara kako bi kupili nekadašnju vojnu bazu koja se ovde nalazi. Incijalni dizajni naveli su tadašnje stanovnike da negoduju, koji nikako nisu želeli strance u svom kutku sveta. Princ Čarls, dugogodišnji protivnik modernističke arhitekture, čak se i lično obratio katarskom premijeru osuđujući uništavanje centralnog Londona brutalističkim razvojim projektima. Nedugo potom, planovi izgradnje su promenjeni, pa je danas, taj deo Londona i dalje okarakterisan klasičnim stilom.

I dok ostatak Londona nema krovnu terasu, veliku privatnu baštu, predivni bazen, saunu, privatnu teretanu, biopskop, vinski podrum i dve sobe za osoblje, ovaj dom to svakako nudi svojim novim vlasnicima. Kako saznajemo, kupci ove nekretnine su za sada mešavina Britanaca, Amerikanaca i drugih stranih državljana.