Najbolji neboderi sveta - moderna svetska čuda

Neboderi su moderna svetska čuda, odnosno neverovatno visoke strukture koje nisu samo korisne, već i ilustruju ambiciju čovečanstva i želju za napretkom i rastom…

Dok su mnoge zgrade visoke samo tridesetak metara sjajni predmeti inženjeringa, neke su prava arhitekturalna remek dela. Predstavljamo vam listu 15 najboljih i najveličanstvenijih nebodera u svetu:

15. 30 St Mary Axe, London

Smešten u srcu Londonam 30 St Mary Axe je izgrađena na mestu Baltičke Tržnice, koja je kao ikonska struktura koja je bila centar globalnog trgovanja brodovima. Preko 10 godina nakon završetka izgradnje projekta, ovaj neboder je postao ikona Londona sam po sebi, a lokalno stanovništvo ga od milošte zove Gerkin, zbog njegovog neobičnog oblika.

14. F&F Tower, Panama Siti

F & F toranj u Panama Sitiju smatra se jednim od najboljih nebodera koji su izgrađeni 2011.godine i predstavlja pravo obeležje ovog grada. I to, ne samo zbog svoje impresivne visine. Visok je nešto preko 240 metara, a sadrži kancelarije i poslovne prostore. Prethodno je bio poznat kao Revolution toranj, a obojen je u razne nijanse zelene i poznat je kao “Twistscraper”, odnosno neboder sa neobičnim, spiralnim oblikom.

13. Aqua, Čikago

Čikago je grad koji je poznat po velikom broju nebodera i zapravo je bio pionir u polju konstrukcije neobično visokih struktura pre 150 godina. Danas, Vetroviti grad ima veliki broj veoma impresivnih građevina, kao što je primamljivi Aqua toranj. Njegovi balkoni koji idu do 3.7 metara u dužinu, daju fasadi veoma neobičan izgled, te tako posmatrano sa daljine, deluje kao velika neobična skulptura.

12. Scandic Victoria Tower, Stokholm

Smešten u severozapadnom delu Stokholma, Scandic Victoria toranj je najviši hotel u švedskoj prestonici, kao i najviši hotel Skandinavije. To je jedna veoma markantna struktura u delu sveta koji je inače prilično nenametljiv i nezapažen. Stakleni neboder ima trouglaste prozore koji oblikuju interesantni šablon, a takođe ima i neobični dizajn čekića, što ga čini još primamljivijim.

11. Messeturm, Frankfurt

Završen 1990.godine, Messeturm toranj je jedna od starijih građevina na našem spisku i pokazuje da je ova grana umetnosti izgradnje bila razvijena pre nekoliko dekada. Čak i tada, neboderi su bila prava remek dela. Ova ogromna poslovna zgrada, smeštena u centru Frankfurta, ostala je jedno od najbitnijih obeležja grada, iako je po visini prestigla zgrada Commerzbanke. Inače, ovo je jedna od samo nekoliko zgrada u Nemačkoj koje imaju svoj poštanski fah.

10. The Bow, Kalgari

Mnogi neboderi su dobili svoja imena po kompaniji ili onome ko je finansirao njihovu izgradnju, što je sasvim u redu, pošto njihova izgradnja zaista puno košta. Ali, ipak je mnogo interesantnije kada zgrade dobiju neka neobična opisna imena. Upravo to je slučaj sa Bow tornjem u gradu Kalgari. Ovo je najviša poslovna zgrada u Kanadi koja se nalazi van Toronta, a gleda na Bow reku dok dominira panoramom grada svojim interesantnim oblikom polumeseca.

9. Al Hamra Tower, Kuvajt

Kao jedna od najviših zgrada Kuvajta, Al Hamra toranj je veličanstven prizor i ne samo zbog svoje veličine. On je nosilac titule najbolje inovacije 2011.godine koju mu je dodelio magazin TIME. Ova struktura ima neobični asimetrični dizajn, koji maksimalno koristi svoj pogled na zaliv i u isto vreme umanjuje efekat sunčeve toplote.

8. Mode Gokuen Cocoon Tower, Tokio

Navikli smo da, kada pomislimo na jedan neboder, on obično predstavlja rezidencijalnu ili poslovnu zgradu. To ipak nije slučaj sa tokijskim Mode Gakuen Cocoon tornjem. On je zapravo obrazovna ustanova. Iako više nije među 10 najviših nebodera u Japanu, ipak je zadržao svoju poziciju jednog od najinteresantnijih. Ova zgrada je dom tri obrazovne institucije i jedna je od najviših zgrada na svetu koje se koriste u ove svrhe.

7. One World Trade Center, Njujork

Izgrađen u blizini mesta gde su stajale čuvene njujorške Kule Bliznakinje, One World Trade Centar je sjajan prizor. Ovo je daleko najviši neboder na zapadnoj hemisferi i nalazi se u prvih pet na čitavoj planeti. Ova građevina magično dominira panoramom Menhetna koja je veoma impresivna. Kao i mnoge druge moderne strukture, ova građevina ima mnoge održive elemente izgradnje.

6. Petronas Towers, Kuala Lumpur

Kao simbol malezijske prestonice Kuala Lumpura, Petronas Tornjevi su nekada bili najviše građevine sveta, u periodu od 1998. do 2006.godine, kada ih je prestigao neboder Taipei 101. Ove strukture izgrađene su od ojačanog betona, što je mnogo ekonomičnija alternative u poređenju sa čelikom i povezane su mostom koji se nalazi na visini 41. i 42.sprata. To je inače najviši dvospratni most na svetu.

5. The Shard, London

Izdižući se 309 metara u visinu iznad panorame Londona, The Shard je najviša zgrada u Britaniji i Evropskoj Uniji. Ova staklena struktura u obliku piramide dominira panoramom grada i već je jedna od najpoznatijih struktura u njemu.

4. Mercury City Tower, Moskva

Kao deo moskovskog ultra modernog Internacionalnog Poslovnog Centra, 330 metara visoki Mercury City toranj je najviša građevina u Evropi. Ovaj novi razvojni projekat ruske prestonice takođe predstavlja i nekoliko drugih visokih zgrada, ali je Mercury toranj definitivno nešto posebno. On ima zavidnu visinu i interesantnu narandžasto obojenu fasadu.

3. Jin Mao Tower, Šangaj

Još jedna gigantska građevina kao i mnoge druge izdigla se na Istočnoj Hemisferi. Jin Mao toranj nekada je bio najviša građevina Kine, dok ga nije pretekao Shanghai World Financial Center. Zajedno sa Shanghai tornjem koji bi trebalo da bude otvoren ove godine, ovaj trio će predstaviti prvu svetsku grupu super visokih nebodera, koji će bez sumnje biti impresivan prizor. Iako je najniža od tri zgrade, Jin Mao kula je definitivno najlepša sa svojim izgledom u stilu pagode, koji je u kontrastu sa glatkim, futurističkim eksterijerom njenih sestara.

2. Burj Khalifa, Dubai

Ne možemo pričati o neboderima, a da ne pomenemo čudo Dubaija – Burj Khalifu. Sa visinom od neverovatnih 829.9 metara, ovo savremeno čudo je najviša zgrada sveta, a dizajnirana je kao savršen promoter metropole Emirata. Možemo slobodno reći da je ispunila svoj cilj.

1. Taipei 101, Tajpej

Izgrađen 2004.godine, Taipei 101 je arhitektonsko remek delo koje je nekada bilo najviša građevina sveta, odnosno sve do izgradnje Burj Khalife. Ima visinu od 509 metara i osam distinktivnih elemenata koji mu daju sličnost sa pagodom, od dizajna, do značenja brojeva. Takođe, ovaj neboder je dizajniran tako da izdrži tajfune i zemljotrese, ima LEED Platinum sertifikat, što znači da je ekološki orijentisan.

 

Luxury Experience