Moderno remek delo arhitekture

Ova vila poznata je kao kanadska znamenitost, maštovito modernističko blago i dragulj arhitekture…

Sa zvaničnim imenom Eppich House II, ova unikatna vila od zaobljenog čelika i stakla, konstruisana je 1988.godine za Huga Epiha, su-osnivača kanadskog brenda Ebco Industries. Ono što svakako doprinosi njenoj privlačnosti jeste činjenica da njen dizajn potpisuje Artur Erikson, jedan od najcenjenijih arhitekata Kanade. Pre svoje smrti 2009.godine, Erikson je opisao ovo čudo na tri nivoa, kao svoj “najkompletniji rad”.

Ukoliko to nije dovoljno da vas privuče, onda znajte da je Eriksen takođe potpisao dizajn svakog ključnog komada nameštaja, koji je, poput savijenih čeličnih greda, nastao kao ručni rad Ebco kompanije. Takođe, svi komadi nameštaja sa svojim zavodljivim, zaobljenim formama, deo su prodaje ovog poseda.

Možda ćete pomisliti da vam ova vila deluje nekako poznato i bićete u pravu – ona je bila zvezda brojnih knjiga o arhitekturi, dok se čak pojavila i u filmu sa Lijamom Nisonom, Hard Powder. Po prvi put, ona je stavljena na prodaju pre dve godine, sa cenom od 12.6 miliona dolara, da bi sada, ta cifra smanjena za 5 miliona dolara.

Smeštena na posedu od 1.18 hektara, vila koja meri skoro 600 kvadrata spušta se nizbrdo poput vodopada, sa serijom talasastih čeličnih ramova, koji su ispunjeni prozorima od poda do plafona. Tri terasasta nivoa nude četiri spavaće sobe i četiri kupatila. Spavaće sobe na donjem nivou rezervisane su za decu i goste, dok se na najvišem nalazi prostrana glavna spavaća soba, nudeći neverovatni, panoramski pogled.

Na glavnom nivou nalazi se dnevni boravak, koji je okarakterisan kožnim sofama i foteljama, kao i plafonima koji su dekorisani drvenim panelima. Ova prostorija preliva se u trpezariju, u kojoj se nalazi veličanstveni trpezarijski sto sa setom crvenih i zlatnih stolica, koje potpisuje Hugo Epih. Porodična soba, sa svojim elegantnim žutim sofama, otvara se prema infiniti bazenu koji je pokriven.

Prema navodima, tokom konstruisanja ove vile, jedan potok je preusmeren kako bi se kreirao umirujući reflektivni bazen, okružen neformalnim baštama.

Verovatno će novi vlasnik ove vile biti neko ko ceni modernu umetnost i sve ono neobično što nam svet može ponuditi…