Moderna kalifornijska kuća

Na prelepoj visoravni, visoko na grebenu planine Santa Monica sa pogledom na Tihi okean, ova kuća odgovora svojim minimalističkim dizajnom i naglašava vezu s prirodom na prostranom imanju.

Ova kuća je okrenuta prirodnim topografijama i skulpturalnim stenama sa neverovatnom preciznošću. Dizajnirao ju je kalifornijski arhitekta Majkl Santa, a Saddle Peak House je modernistička kombinacija od stakla, betona i drveta smeštena na raskošnim planinama Santa Monica.

Dom dominira svojim pravim uglovima -  od krova pa do pravougaonog bazena naglašava geometrijsku preciznost dizajna. Ovaj motiv nastavlja se kontrastnim vertikalnim prugastim drvetom i horizontalnim stenama betonskih zidova.

Najznačajniji potez pri izgradnji luksuzne vile bilo je postavljanje 14  betonskih zidova koji su izrađeni od lokalnog planinskog kamena kako bi se definisalo stanovanje u dve celine iz kojih se ova struktura sastoji. Glavna kuća je u obliku latiničnog slova L, izbalansirana između padine i ravnice, kreirajući dvorište sa masivnim stenovitim formacijama i bazenom.

Čelične široke grede, usidrene na unutrašnjoj strani svakog betonskog zida, formiraju plutajuće horizontalne ploče koje podržavaju čelične grede i distribucije vazduha. Spoljni stakleni zidovi kuće uokvireni su metalnim i drvenim ramovima dok u enterijeru postoje particije koje definišu privatne i uslužne prostorije.

Paleta materijala koja je korišćena pri izgradnji je namerno ograničena kako bi se smanjila distrakcija i uskladilo posebno iskustvo prirodnosti. Otvorena šiber vrata eksterijera dozvoljavaju prodor sunčeve svetlosti u enterijer dok toplotne pumpe sa prirodnim izvorima, podržane od strane osam geotermalnih izvora i 3 montirane solarne mreže, obezbeđuju čist vazduh.

U enterijeru kuće dominira drvo kao topao i prirodan materijal, a to se najbolje vidi na pregradnim panelima koji su izrađeni od istog drveta.

N.V.T.

Izvor Beautiful Life

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Living