Meksički umetnik Gonzalo Lebrija otkriva moderan svetionik u Xali

Meksički umetnik Gonzalo Lebrija predstavio je El Faro, savremeni svetionik, u Xali na zapadnoj obali Meksika.

Ovaj vizionarski projekat ima za cilj da redefiniše regenerativni turizam i razvoj, pružajući posetiocima impresivno iskustvo koje je u skladu sa posvećenošću ekološki i društveno svesnom putovanju.

Rođen u Meksiko Sitiju, Lebrija je slavan po svojim dubokim istraživanjima u različitim umetničkim medijima. Njegov rad neprimetno spaja modernu estetiku sa dubokim kulturnim uticajima, stvarajući komade koji odjekuju univerzalnim jezikom. Sa El Farom, Lebrija je stvorio iskustvo koje prevazilazi geografske i kulturne granice.

El Faro, inspirisan Lebrijinim inovativnim pristupom, ponovo zamišlja tradicionalnu ulogu svetionika. Služi ne samo kao pomoćno sredstvo za navigaciju, već i kao prostor za meditativno razmišljanje i nove perspektive na okolno netaknuto kopno i more. Integrisan u obalu Kostalegrea, ovaj svetionik je više od arhitektonskog čuda, to je umetnički inkubator i izložbeni prostor. Umetnici iz celog sveta su pozvani u Xalu da kreiraju dela koja se bave književnim, istorijskim i umetničkim značajem svetionika.

Kako je automatizacija tradicionalne svetionike učinila zastarelim, Lebrija je video priliku da ovim prostorima da novu namenu. El Faro dočekuje posetioce u monumentalnoj strukturi nalik hramu, prečnika 9 metara i visine 18 metara. Prostor, preplavljen svetlošću, poziva na  istraživanje.

Posetioci koji se penju krivudavim stepeništem podstiču se da zastanu i pogledaju horizont kroz četiri pažljivo dizajnirana prozora. Na krovu, panoramski pogled otkriva ogromni Tihi okean i prostrane pejzaže Xale, uključujući 3.000 hektara zemlje, 7.5 kilometara belih peščanih plaža, utočišta za kornjače i bujna polja manga. Zadržavajući tehničku efikasnost istorijskih svetionika, El Faro takođe služi praktičnoj svrsi za lokalne ribare Xale, spajajući korisnost sa umetničkim izrazom.

Lebrijina opsežna istorija izložbi širom Evrope, Sjedinjenih Država i Latinske Amerike naglašava njegovu istaknutost u svetu umetnosti. El Faro označava novo poglavlje u svom umetničkom putu, kombinujući elemente slikarstva, fotografije, filma i skulpture u funkcionalnu skulpturu zajednice.

Xala, koja je spremna za otvaranje 2026. godine, imaće dva butik hotela, uključujući hotel Six Senses sa 51 vilom, hostel i preko 125 novih domova.

Luxury Experience