Mandragore - najlepša i najviša građevina Njujorka

Ostrvo Ruzvelt bukvalno živi u senci visokih nebodera Menhetna, a to bi se sve moglo uskoro promeniti...

Arhitektonski studio, Rescubika Creations, upravo je predstavio svoj predlog za neboder na ovom ostrvu, koji bi učinio da Svetski Trgovinski Centar izgleda kao patuljak i ujedno odneo titulu najviše građevine ove države. Francuska kompanija osmislila je rezidencijalni neboder smešten između Kvinsboro mosta i južnog kraka ostrva. Ukoliko bi bio izgrađen, neboder sa 160 spratova bi bio visok 737 metara, što je duplo više od Krajsler zgrade i 113 metara više od Svetskog Trgovinskog Centra, koji trenutno nosi titulu najviše građevine Sjedinjenih Američkih Država. Povrh toga, ovaj neboder bi postao i druga najviša građevina na svetu, samo sto metara iza Burj Khalife u Dubaiju, koja meri 828 metara.

Ipak, visina nije najimpresivniji element ovog novog projekta. Dizajn je nazvan Mandragore, po istoimenoj biljci i zelen je koliko god da je to moguće, kako bukvalno, tako i figurativno. Kao karbonska struktura, ovaj neboder bi mogao da zarobi ogromni volumen emisija, kako bi se borio sa efektom staklene bašte i pomogao dostizanju karbonske neutralnosti do 2050.godine.

Futuristički dizajn uključuje drvene građevinske materijale, zajedno sa 8.300 žbunova, 1.600 stabala i 8.300 kvadrata biljnih zidova. Ove organske materije neće biti samo vizuelna izjava, već će takođe upijati štetne emisije. Osim toga, struktura je opremljena sa 2.300 kvadrata solarnih panela i 36 turbina za vetar, kako bi proizvodila čistu energiju.

Kako bi se izborila sa ekstremnim vremenskim uslovima Njujorka, Mandragore zgrada će sadržati mrežu podzemnih cevi kako bi skladištila topli i hladan vazduh, a potom ga emitovala kroz svoj enterijer. Kompanija takođe predlaže kreiranje kućne kancelarije u svakom stanu, kako bi se umanjila potreba za korišćenjem automobila, što bi dodatno umanjilo emisije. Sa većinom ljudi u gradu koji rade od kuće zbog pandemije korona virusa, ovaj predlog će verovatno biti uvažen.

I dok je Mandragora za sada u fazi koncepta, ona bi svakako pomogla Njujorku da dostigne svoj cilj postavljen Climate Mobilization aktom, a koji uključuje smanjenje efekta staklene bašte za 30 procenata do 2030.godine.

Luxury Experience