Maldivi grade svoj plutajući grad

Vekovima unazad, domoroci od Azije do Amerike su svoje živote stvarali na vodi…

Bilo da su živeli na jezerima, potocima, okeanima ili morima, vizionarski pioniri radili su zajedno sa talasima kako bi izdržavali svoje porodice, domove i zajednice. Savremeni preduzetnici duže vreme posmatraju unikatna “plutajuća ostrva”, zavideći im na njihovoj utilitarnosti, genijalnosti i održivosti. Ali ipak, prenos ovih interesantnih zdanja u moderne, ekonomski održive nekretnine, oduvek je delovalo kao da je van domašaja, sve do sada.

Da li su plutajući gradovi i ostrva deo naše budućnosti? Pa, možemo reći da zaista deluje da je situacija takva, posebno ako uzmemo u obzir Blue Estate Island, predivni novi razvojni projekat u Karipskom moru, Eco-Floating Hotel u Kataru i slični, moderni stambeni projekat smešten u Amsterdamu sa imenom Waterbuurt, gde su neki domovi već dobili svoje prve stanare. Ovim avangardnim i održivim projektima sada se pridružuje Plutajući grad Maldiva (Maldives Floating City). Prema izveštajima NASE, Maldivi su najniža zemlja na svetu, što ideju plutajućeg grada čini revolucinarnom zbog njeno praktičnog pristupa modernom, održivom načinu života, u srcu azurne lepote Indijskog okeana.

Plutajući grad će biti konstruisan u laguni na samo nekoliko minuta od Malea, prestonice Maldiva, od strane holandske kompanije, Dutch Docklands, globalnog lidera kada se radi o plutajućoj infrastrukturi. Plutajući grad će biti dizajniran tako da izgledom podseća na seriju heksagonalnih košnica sa lavirintima, asocirajući nas na korale, integralni deo morskog života Maldiva. Čitav grad će zauzimati površinu nešto manju od 2 kvadratna kilometra, odnosno 200 hektara, sa niskim stambenim građevinama i komercijalnim pogodnostima kreiranim na odvojenim strukturama. Heksagonalni skupovi korala će sadržati na hiljade domova, čija će cena ići od 250.000 dolara za 100 kvadrata, uz krovnu terasu. Uz to, tu će se nalaziti brojni komercijalni sadržaji, bolnica i škole.

“Plutajući grad Maldiva ne zahteva bilo kakvu amelioraciju, te stoga ima minimalni uticaj na koralne grebene. Štaviše, gigantski novi grebeni će biti uzgojeni kako bi prelamali vodu. Naša adaptacija klimatskim promenama ne sme škoditi prirodi, već raditi sa njom. Na Maldivima, ne možemo zaustaviti talase, ali se možemo uzdizati zajedno sa njima”, objasnio je Mohamed Našid, predsednik Maldiva od 2008-2012.godine, govornik parlamenta i CFV Ambasador Ambicije.

Uz sve snažnije efekte koje nam nameću klimatske promene, čitavo čovečanstvo mora da zastane na trenutak i zapita se šta može učiniti kako bi ih sprečilo i kako poboljšati situaciju na čitavoj našoj planeti. Održivi način života po svemu sudeći predstavlja jedan od odgovora, a kao što se može videti, čak i on može biti sasvim dovoljno luksuzan.

Povezane teme