Maison Melba: kuća koja slavi harmoniju prirode i održivosti

Više slika

Više slika

Atelier L'Abri predstavlja Maison Melba, mesto života, stvaranja i razmene dizajnirano u skladu sa pejzažom i rustičnom baštinom sela Frilajsburg, na malom putu koji vodi ka Vermontu...

Utemeljen na očuvanju i održivosti, ovaj jedinstveni arhitektonski projekat priča priču: priču o osetljivoj i održivoj obnovi ruralne zgrade smeštene u srcu livada i voćnjaka koji su simbolični za ovu poljoprivrednu regiju južnog Kvebeka.

Ovaj projekat odražava vrednosti novog vlasnika, koje se baziraju na deljenju i gostoprimstvu. Nekadašnja auto-garaža iz 1970-ih godina transformisana je u prostor otvoren za zajednicu i razvoj kolaborativnih projekata.

Inspirisana plodnim ekosistemom Frijalsburga, Maison Melba sada obuhvata stambeni prostor, radni studio, radionicu i prostor za kulinarstvo i sastanke. Na maloj parceli nalazi se i staklenik i bašta posvećena proizvodnji malih količina povrća, pri čemu većina hrane biva konzumirana ili prerađivana na licu mesta.

Vremešna arhitektura Maison Melba odražava viziju i vrednosti projekta. Dizajn projekta bazira se na osetljivosti prema detaljima i ekspertizi za pasivne kuće arhitekata, rezultirajući projektom u kojem se lepota usklađuje sa performansom.

Osetljiva arhitektura

Plan građevine se ističe velikim prorezom koji seče centar zgrade. Ispod visokog svetlosnog svoda, pod od prirodne kamene ploče proteže se unutrašnjost kako bi stvorio tranzicioni prostor između kuće i kreativnih oblasti. Ulazna vrata u stan i radionicu otvaraju se na ovu usku zajedničku uličicu ukrašenu biljkama.

Unutar kuće, otvoren plan je blago istaknut nameštajem. Atmosfera je mirna i topla. Niz prostora sastoji se od malih trenutaka pogodnih za cenu materijala, detalja i prirode. Oko sebe gledamo pod od Douglass jele, zidove prekrivene krečom, beli hrastov nameštaj, masivnu konstrukciju od smreke, visoke lanene zavese i velike drvene prozore koji okvire pejzaž. Na strani radionice, industrijski materijali neutralnih boja su suptilno uklopljeni u svetlu podlogu koja poziva na saradnju i kreativnost. Na stambenoj i javnoj strani, modularne kuhinje na nogarama se lako integrišu sa ostatkom kompozicije. U svakom prostoru, pažljiv izbor svetiljki upotpunjuje sliku iscrtanu sa pažnjom i delikatnošću.

Spoljni deo zgrade nosi plemenit i vremenski neizmenjiv izgled koji se stapaju sa prirodom. Čelični krov će štititi zgradu dugi niz godina, dok će drvene daske postepeno prelaziti iz smeđe u sivu pod uticajem vremena i elemenata. Ispod velike vrbe, duga horizontalna struktura nekadašnje garaže tiho će stariti u pejzažu autohtonih biljaka.

Održiva transformacija

Da bi dobro starila, zgrada mora prvo biti dobro dizajnirana. U skladu sa pristupom Passive-House kompanije L'Abri, Maison Melba će uskoro biti sertifikovana kao LEED Platinum, najviši nivo ovog referentnog standarda za održive zgrade.

Da bi započeli ovu transformaciju, spoljni omotač zgrade koji je dostigao kraj svog veka pažljivo je demontiran kako bi se sačuvala samo originalna drvena konstrukcija iza karakteristične mansardne siluete. Zatim je izgrađena nova dvostruka struktura zidova unutar postojećeg skeleta kako bi se omogućila povećana debljina izolacije, uz smanjenje termičkih mostova. Ovi novi debeli zidovi, podsećaju na stare konstrukcije, ispunjeni su celuloznim vlaknima, prirodnim izolacionim materijalom napravljenim od recikliranog papira. Na spoljnom delu, srednja obloga sastoji se od ekoloških i izolacionih panela napravljenih od potpuno recikliranih drvenih vlakana, još jednim bio-sourced proizvodom. Triple-glazed prozori sertifikovani po PassivHaus standardu upotpunjuju omotač i promovišu princip pasivnog solarnog grejanja. Konačno, izuzetna ocena zaptivenosti od 0.37 ACH na 50Pa daje zgradi izuzetne performanse energetske efikasnosti. Sa ovom tehničkom rigoroznošću, Maison Melba će biti deo pejzaža Frilajsburga još mnogo decenija.

Holistička vizija

Dizajn vizija Atelier L'Abri bazira se na fundamentalnoj i neophodnoj ravnoteži između lepote, korisnosti i trajnosti kako bi se pružila zaista vremenski neizmenjiva arhitektura. Pokretana vrednostima koje su zajedničke osnivaču projekta, održiva transformacija Maison Melba je inspirativna demonstracija ovog ideala. Uspešni završetak ovog ambicioznog projekta oslanja se na integrisani proces dizajna koji vodi tim za dizajniranje i izgradnju Atelier L'Abri i Construction Modulor, kao i izuzetnu izvedbu celokupnog tima projekta.

Dizajn projekta integriše i slavi izuzetan rad velikog broja dobavljača, proizvođača, dizajnera, zanatlija i konsultanata. Arhitektonski jezik Maison Melba naglašava bogatstvo materijala kao što su Kebony drvena obloga, ručno pravljeni krečni malter, Dinesen drveni podovi i tekstil Bisson Bruneel. Pažljivo odabrani nameštaj uključuje komade iz međunarodnih dizajnerskih kuća poput Vipp, Dinesen, Frama, Santa & Cole i Ligne Roset, zajedno sa delima talentovanih lokalnih dizajnera i proizvođača kao što su Clara Jorisch, Kastella, Atelier Vaste, Mark Krebs, Montauk i Ema ceramics.

Dizajn pejzaža izvela je firma Écomestible, specijalizovana za ekološki i regenerativni dizajn pejzaža inspirisan permakulturnim principima. Écohabitation nadgledao je LEED sertifikaciju projekta. Na kraju, projekat je dokumentovan pažljivim okom fotografa Alex Lesagea, koji je ostao na licu mesta nekoliko dana.

Maison Melba je plod ove divne i kolaborativne saradnje. To je projekat obogaćen neprocenjivim doprinosom svih ovih aktera okupljenih oko stvaranja novog poglavlja u životu zgrade u harmoničnom odnosu sa svojim kontekstom i okolinom. Maison Melba je projekat srca koji gleda prema optimističkoj budućnosti.

Luxury Experience