Luksuzna vila na grčkom ostrvu Serifos

Smeštena u skrivenoj kamenitoj uvali na ostrvu Serifos, moderna kuća, nalik luksuznoj pećini, jednostavno oduševljava…

Sa snažnim severnim vetrovima, skrovište koje nudi zaštitu od njih bilo je potrebno, što je navelo Mold Architects da kreiraju ovu vilu u padini zemlje, umesto na njoj. nCaved vila dizajnirana je kao pravougaona mreža na padini, kreirajući trodimenzionalnu “šahovsku tablu”, koju sačinjavaju praznine i popunjeni prostori, koji zapravo predstavljaju prostorije i terase.

Jedna strana kuće je izbačena iz padine, kako bi pružila veličanstveni pogled prema moru. Kamen je korišćen za stvaranje dugačkih linearnih zidova, koji takođe našu pažnju usmeravaju prema veličanstvenom eksterijeru. I dok su longitudinalni zidovi čvrsti i otporni, poprečne fasade su daleko lakše, jer su napravljene od stakla.

Prednji deo kuće je otvoren otkrivajući pogled na more ispod, dok se prozori sa suprotne strane otvaraju prema zatvorenim baštama, koje pospešuju protok svežeg vazduha i prodor prirodne svetlosti u enterijer. Otvoreno plutajuće stepenište u enterijeru spaja dva sprata, dok se svim nivoima može pristupiti i iz eksterijera.

Spavaće sobe sadrže klizna staklena vrata koja uramljuju pogled, u kom se može uživati čak i iz kreveta. Zatvorene bašte ponašaju se poput svetlosnih bunara, dopuštajući prirodnoj svetlosti da prodre u skrivenije prostorije donjih nivoa.

Konstrukcija na ovom projektu počela je 2018.godine, a završena je prošle, dok se čitav proces može videti na videu ispod:

Foto: Yiorgis Yerolymbos & Panagiotis Voumvakis.

Video: Panagiotis Voumvakis.