Luksuz u srcu pustinje Mohave

Pandemija nas je naučila da živimo samotnjačkim životom i često se osećamo neprijatno kada smo okruženi većim brojem ljudi…

Ukoliko ste se i vi opustili i najviše uživate onda kada ste sami, a ujedno posedujete i zaista duboke džepove, možda će vam se ovaj modernistički dom na posedu od pet hektara smešten u Džošua Tri nacionalnom parku učiniti kao vaš dom iz snova. U pitanju je minimalistički dragulj smešten u ništavilu prostranstva prirodne pustinje, gde vas niko neće uznemiravati, osim možda nekoliko ptica, buba, guštera i zmija. Nazvana House Between Rock ili El Cemento Uno, ova vila će vas oduševiti pogodnostima i luksuzom u samom srcu veličanstvenog pejzaža pustinje Mohave. Ovo neobično, monolitno zdanje je delo URBARC Design studija i KUD Properties.

Unutar kuće nalaze se dve predivne spavaće sobe, dva ipo kupatila, biblioteka i kutak za uživanje u čitanju, a njen ukupan proctor meri 164 kvadrata. Strog betonski eksterijer ovog zdanja održava prijatnu temperaturu u enterijeru, dok prozori od poda do plafona nude nesmetani pogled na pustinju, koji će vam doneti brojne lajkove na Instagramu. Stakleni elementi čine da ovaj habitat deluje kao da je deo doma koji ima sopstvenu ličnost, uz dodatak vrata i elemenata od hrastovine, terrazzo pločica i drugih akcenata. Uprkos činjenici da se nalazi u srcu pustinje, ovaj dom je ispunjen modernism pogodnostima, JennAir aparatima, električnim roletnama i ugradnom bibliotekom.

Posebno nam se dopada dodatak tuša na otvorenom koji vam pruža priliku da se ujedinite sa prirodom, što brojni ljudi u urbanim domovima smatraju čistim luksuzom. Struktura je konstruisana od RSG 3-D, pa se može opisati kao otporna na vatru i zemljotres, dok je takođe energetski efikasna. Fernando Silva, predsednik URBARC Design studija, podelio je neke detalje o ovom domu: “Naš klijent želeo je privatnost i bezbednost, uz mogućnost uživanja u pogledima prema dolini. Osećao se jako dobro između stena i kamenja, pa smo iz tog razloga odabrali ovu lokaciju za kuću”.

“Kada dođe leto, u pustinji temperature dostižu neverovatne cifre, ali unutar ove kuće, u samo podne, vasa klima može biti isključena, a da je vama sasvim prijatno. Njena školjka vas štiti. Jednostavno nema penetracije toplote”. Dvorište kuće vam daje mogućnost uživanja u čistom pogledu na zvezde koji se pruža u nedogled. Zamislite sebe kako uživate u dobroj knjizi, umotani u udobno ćebe, sa čašom vina u ruci, slaveći dobre karte koje vam je život podelio… Ukoliko vam ova slika deluje kao nešto što bi vas usrećilo, znajte da se ova kuća može kupiti po ceni od 1.7 miliona dolara.