Kompleks impresivnih vila na ostrvu Kea kombinuje kamen sa beskrajnim plavetnilom Egejskog mora

Impresivan kompleks od tri veličanstvene vile izgrađen je u Vourkariju, na ostrvu Kea.

Dve od njih su dizajnirane kao vile za goste, a treća kao velnes kuća. Sve tri su deo prirodnog pejzaža, kao i boje egejskog ostrva. S pogledom na beskrajno plavetnilo, zgrade su dizajnirane da ostave najmanji mogući otisak na prirodno okruženje.

Iako su funkcije zgrada različite, isti principi dizajna činili su osnovu za njihovo stvaranje. Možda na prvi pogled vile izgledaju poput pećina, ali prirodno svetlo ulazi kroz otvore u enterijer, osiguravajući pritom privatnost gostiju. Smeštene na nagnutom tlu, vile su povezane kružnim putem, a istovremeno nizom podzemnih kamenih tunela, koji su inače, prilazi kućama.

Ulaz u zgrade predstavlja element kontrasta i iznenađenja za goste, koji se sa pećinskih staza prevoze do unutrašnjeg prostora sa pogledom na more.

Raštrkani po okolini, projektovani su vidikovci, kao i mali amfiteatar za bioskopske projekcije tokom letnjih meseci. I u enterijeru i u eksterijeru, naglasak je stavljen na prirodu. Svaka vila je napravljena od lokalnog kamena, tako da su fasade zgrada usklađene sa širim okruženjem. Krovovi su prekriveni zemljom i kikladskim zasadima, kako bi se osigurao holistički pristup dizajnu. U ostatku okolnog područja nastavlja se isti princip, eksterijer je obogaćen drvećem, uglavnom maslinama.

Sve vile su okružene kamenim zidovima, dok svaka ima unutrašnje dvorište koje je zaštićeno od vetra i dozvoljava svetlosti da uđe u zgrade. Tamo gde se grubi kamen susreće sa divljom prirodom pejzaža i mora, vile daju osećaj luksuza i opuštenosti.

Zemljana, neutralna boja kamena i peska susreće beskrajnu plavu, stvarajući ultimativnu, letnju kombinaciju.