Kineski zeleni raj postao prava noćna mora

Život u domu koji je okružen zelenilom, definitivno je na listi želja praktično svake osobe ovog sveta, ali neko je jednom vrlo promišljeno rekao: “Pazi šta želiš”…

Eksperimentalni zeleni stambeni projekat u kineskom megagradu oduševio je stanare, nudeći im njihov sopstveni komad zeleniza za uživanje. U pitanju je kompleks Qiyi City Forest Garden koji se nalazi u Čengduu, a koji se sa ponosom predstavlja kao vertikalna šuma. Svih 826 stanova koji su bili u ponudi su prodati do aprila ove godine.

Glavni akcenat stanova jesu njihovi balkoni, koji su opremljeni sa više od 20 tipova biljaka, kreirajući tako veličanstvenu zelenu oazu, koja služi kao filter od buke i zagađenog vazduha. Ipak, za samo nekoliko meseci, kineski kompleks je od eko-friendly raja postao pravi pakao.

Stanovi koji još uvek nisu dobili svoje stanare okupirani su upornim insektima, koji su uništili fasadu i učinili da čitava zgrada izgleda oronulo. Invazija komaraca je navela brojne vlasnike da odlože svoje useljenje, dok se samo 10 porodica zapravo doselilo ovde. Ostalih osam tornjeva sa po 30 spratova su progutale biljke, što je dovelo do još snažnije invazije komaraca.

Ono što je trebalo da bude zelena vizija, da se o njemu vodilo računa na pravi način, sada propada. Granje visi preko balkona tornjeva, pretvarajući ih u viziju iz noćnih mora.

Inače, Čengdu je jedan od većih kineskih gradova gde je problem smoga zaista ozbiljan. Ideja vertikalne šume bila je samo jedan od načina za borbu sa ovim problemom, ali ipak, nedovoljno razvijena. Kako saznajemo, preduzetnik koji je radio na razvoju ovog projekta će se pozabaviti svim zelenim delovima, kako bi ga ponovo pretvorio u pravi zeleni raj.