Kina je izgradila ogroman stadion sa 12.000 sedišta za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

...sa jednim od ekološki najprihvatljivijih klizališta na svetu.

Arhitektonska firma Populous nedavno je predstavila National Speed Skating Oval ili „‘Ice Ribbon“ – svetleći prostor za stadion kreiran posebno za Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu. Zgrada će biti jedino stalno mesto održavanja igara koje bi trebalo da počnu 4. februara 2022. godine.

Stadion se sastoji od ukupno 12.000 sedišta, i dobio je ime po svojoj fasadi, koja se sastoji od 22 masivne, osvetljene trake. Ni manje ni više nego arhitektonsko čudo, biće domaćin događaja u brzom klizanju i dodeliće četrnaest zlatnih medalja.

Dizajn zgrade je inspirisan tradicionalnom igrom leda koja se igra u Pekingu, koja je uključivala „ice top“koji se vrti velikom brzinom. Primećujući to, Tirik Čang, direktor Populous China, rekao je: „Ta igra leda je vodila tim da hrabro proširi koncept brzog rotacionog ledenog vrha na stvaranje 22 rotirajuće svetlosne trake za fasadu, koje ne samo da predstavljaju površinu leda i oblik ovala, već i savršeno demonstriraju brzo kretanje klizača. ”

Trake dizajna stvaraju čauru visoku 33,8 metara oko arene i na taj način nude impresivnije iskustvo za gledaoce. Mogu se dodatno programirati sa dinamičkim osvetljenjem, koje će osvetljavati fasadu i noću.

Mesto se dalje može pohvaliti vrhunskom tehnologijom, kao i ledenom površinom kreiranom korišćenjem direktnog hlađenja preko ugljen-dioksida, što ga čini energetski efikasnijim od tradicionalnog klizališta. Zahvaljujući novom sistemu, površina može postići temperaturnu razliku od manje od 0,5 stepeni, što rezultira bržom i jačom stazom.

Sedišta na stadionu su precizno dizajnirana kako bi se osiguralo da se kretanje i zvuk lopatica za brzo klizanje mogu videti i čuti sa svakog sedišta. Nakon završetka Olimpijskih igara, prostor se dalje može koristiti za održavanje zimskih festivala, javnog klizanja, hokeja na ledu ili privatnih emisija i događaja na ledu, čime se pruža put za dugoročnu izgradnju zajednice.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. treba da se održe od 4. do 20. februara 2022. godine.