KAKO IZGLEDAJU LUKSUZNE KUĆE U AUSTRIJI

Luksuzna hibridna stambena skulptura austrijskog arhitektnoskog studija Marte.Marte prevazilazi granice svakodnevne građevinske prakse...

Na obroncima mesta Rankweil Brederis u Austriji, okružena novim porodičnim kućama, nalazi se hibridna stambena skulptura austrijskog arhitektonskog studija Marte.Marte, koja daleko prevazilazi granice svakodnevne građevinske prakse. Da li je to kompleksna paviljonska formacija, perforirana kuća sa atrijumom ili ultra-moderna reinterpretacija tipične seoske kuće koja je karakteristična za ovaj region? Nijedan od pokušaja da se Bathhouse objekat definiše nije u potpunosti pravedan prema ovoj jednospratnoj strukturi.

Stefan Marte, jedan od čelnika arhitektonskog studija Marte.Marte, će na ovogodišnjoj konferenciji BDW 2013, između ostalog, objasniti zašto je prvobitna ideja studija bila da se objekat pozicionira pored prirodnog jezerceta u voćnjaku koji se nalazi u dvorištu. Čežnja za odvojenom kućom bila je implicitna formulacija zahteva klijenta da se pobegne od idile šezdesetih godina. Kao odgovor na fascinirajuću ideju kupanja u prirodnom jezeru, autori su u njenom razvoju otišli korak dalje u odnosu početne zahteve i očekivanja klijenata. Odlučili su da pripitome snagu prirodne vode, uokvire je apstraktnim formama i stave u fokus, zamene male stambene prostore karakteristične za šezdesete godine velikodušnim prostorom novog milenijuma i stvore uslove za igru svetlosti i senke, pogleda i vidika, teskobe i širine, kuće kao puta i kvadrata i veštačkog jezera u centru.

Nizanje prostora pažljivo diferenciranih u orijentaciji, vizuelni kontakt, dimenzije i učestalost svetlosti povezani su putem sveprisutnih refleksija svetlosti na površini vode i materijalima iz strogo definisanog spektra:  ogoljeni beton, granit, zebrano, aluminijum i staklo. Kompleksna unutrašnjost betonske skulpture varira od hermetične do transparentne, delimično razdvajajući i istovremeno povezujući unutrašnjost i spoljašnjost. Slojevi atmosfere se spajaju, uokvireni ponekad horizontalno, a nekad vertikalno. Arhitektonski elementi ocrtavaju pomalo udaljenu, ali veoma preciznu sliku u sivim i zelenim nijansama u okviru koje krajnje savršenstvo leži u svakom detalju. 

Na prizemlju preovlađuje drugačija atmosfera:  osvetljeni su precizno oblikovani, introvertni prostori.  U sauni i pratećim prostorima – krem beli sjaj epoksidnih premaza potpuno odvaja prostore od njihove stvarne funkcije. U rukama dizajnera, beton je oblikovan u skulpturu u kojoj se živi, koja dobija na svojoj izražajnosti zahvaljujući napetosti napetosti između betonske školjke:  kompleksne, precizne, čvrste i, u samoj srži, pripitomljene vode: jednostavne, meke i konstantno promenljive.