Južna Koreja gradi prvi plutajući grad sveta

Južna Koreja osvojila je svet poput oluje svojim fantastičnim serijama i filmovima, ali kada dođemo u 2025.godinu, oni će svoje posetioce oduševljavati prvim plutajućim gradom sveta…

Ovaj prvi plutajući grad na svetu nalaziće se nedaleko od obale Busana. Sa infrastrukturom koja je u potpunosti otporna na poplave, ova veštačka ostrva će predstaviti savršeni primer samoodrživih zdanja, koja čak i UN podržava. Plutajući grad će biti otporan, neće ga biti tako lako poplaviti i biće ankerisan za morsko dno, kako bi podneo prirodne katastrofe poput cunamija i uragana pete kategorije, sa lakoćom. Vraćajući se na tačku održivosti, brojna zdanja opremljena su solarnim panelima na svojim krovovima, koji će imati instrumentalni značaj u generisanju električne energije i uzgoju hrane.

Stanovnici će ovde živeti na “primarno biljnom režimu ishrane” što će umanjiti potrebe za prostorom, potrošnjom energije i vode. UN Habitat, Oceanix i Busan Metropolitan City će raditi na razvoju prvog svetskog samoodrživog prototipa koji će omogućiti ljudima da budu bezbedni od katastrofa izazvanih klimatskim promenama. Izvršni direktor UN Habitat, Maimunah Mod Šarif, izjavio je: “Održivi plutajući gradovi su deo arsenala strategije klimatske adaptacije koji su nam dostupni. Umesto borbe sa vodom, naučićemo da živimo u harmoniji sa njom. Radujemo se razvoju prirodno baziranih rešenja kroz koncept plutajućeg grada, a Busan je savršeni izbor za ovaj prototip”.

Dimenzije ovog grada još uvek nisu određene, ali će veća naselja meriti oko 75 hektara i moći će da prime do 10.000 stanara. Sa klimatskim promenama koje predstavljaju ozbiljne problem za razne delove sveta i samo je pitanje vremena kada je plutajući gradovi biti jedini način za preživljavanje na planeti.