Jedinstvena kuća sa neodoljivom vezom sa prirodom

Kada biste mogli da izgradite svoj dom iz snova, koju biste lokaciju za njega odabrali?

Da li bi se on nalazio u samom jezgru neke svetske metropole, prefinjenim predgrađima ili u srcu prirode? Ukoliko pripadate trećoj grupi ljudi, sigurni smo da će vam se dopasti projekat koji vam danas predstavljamo. Rođena kao rezultat reparacije malene rustične građevine u predivnim Biella brdima, Teca House vila deluje kao prozirni kontejner utkan u prirodu i prostor, gde starinski zidarski radovi predstavljaju bazu savremene arhitektonske strukture, ukorenjene u teritoriji i balansu koji sa njom dolazi.

Simbiotska povezanost sa prirodnim elementima u slučaju ovog projekta sprovedena je kroz strukturalnu i vizuelnu prozirnost građevine – eksterijer koji je okružuje igra jednu od glavnih uloga, savršeno integrisan u orografiju podneblja, korišćene materijale, delikatne i prefinjene šeme boja i usvojena tehnološka rešenja.

Inspirisana Glass House projektom čuvenog arhitekte Filipa Džonsona, Teca House meri oko 80 kvadrata, razvijenih na tri nivoa. U njenom prizemlju, pristupne zone emuliraju prirodne elemente eksterijera kroz kamene muralne intarzije i drvene elemente. Intimna konferencijska sata u podrumu savršeno je pogodna za organizovanje radnih sastanaka i brejnstorming sesije. Na najvišem nivou, možemo videti životne i noćne prostore.

Zajednički delovi vile, poput kuhinje i dnevnog boravka, gledaju prema njenom eksterijeru, skrećući pogled od enterijera ka otvorenom prostoru. Oblikovane od metala, drveta i betona, slavine od nerđajućeg čelika i elementi koje potpisuje CEA stvaraju jedinstveni dijalog sa arhitekturom, generišući eho njenih linija, uz naglašavanje stilskih izbora arhitekte i klijenta.

Foto: Matteo Piazza