Italijanska vila od pola milijarde dolara sa Karavađovim muralom

Izgrađeno krajem 16. veka kao lovačka kuća, zapanjujuće imanje će verovatno postaviti rekorde na aukciji nekretnina.

Pola milijarde za vilu u Italiji je svakako velika suma novca, ali ne i ako je ukrašena velikim Karavađom, kao što je to slučaj sa ovom posebnom vilom.

Prostrana rimska vila sadrži jedini mural na plafonu koji je ikada oslikao italijanski barokni majstor i biće stavljena na aukciju u januaru iduće godine sa početnom cenom od 547 miliona dolara po aktuelnom kursu. To bi se moglo smatrati jeftinim s obzirom da je samo Karavađova slika procenjena na 360 miliona dolara.

Smeštena na nešto više od pola hektara, Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, poznatija kao Vila Aurora, datira iz 16. veka i prvobitno je bila lovački dom koji je izgradio Frančesko Marija Del Monte. Kuća od 3200 kvadrata nije samo renesansno čudo, već obiluje umetnošću, antikvitetima i statuama. U glavnoj sali za prijem postoji čak i freska Karavađovog savremenika Guerčina koja prikazuje istoimenu boginju vile, Auroru.

Naravno, svu pažnju privlači mural Karavađa na plafonu – koji se naziva Jupiter, Neptun i Pluton. Mural, širok 2,75 metara Monte je naručio 1597. godine da pokrije plafon njegove alhemijske laboratorije. Rad prikazuje dotične bogove i njihove životinjske asocijacije: Jupiterovog orla, Neptunov hipokampa i Plutonovog troglavog psa. Takođe se veruje da je umetnik koristio svoje lice za sva tri boga.

Vila Aurora pripada porodici Ludovići, ali je zaštićena od strane Ministarstva kulture. Kao takva, kada se usaglasi ponuda na aukciji italijanska vlada će imati priliku da kupi imovinu po istoj ceni i sačuva je za naciju.

Ko god na kraju kupi ovu legendarnu vilu, čeka ga dug i skup put. Jedan od uslova prodaje glasi da je novi vlasnik dužan da potroši 12,8 miliona dolara za obnovu. Naravno, taj svet umetnosti je neprocenjiv.