Inovativna vertikalna zajednica u Vuhanu – finansijski centar Taikang

Novo finansijsko središte Taikang koje je dizajnirala Zaha Hadid Architects, trenutno je u izgradnji u Vuhanu u Kini, a završetak je predviđen za 2025.

Inovativni centar sadrži sveobuhvatnu vertikalnu zajednicu koja može da primi preko 20.000 ljudi dnevno, direktno se povezuje sa novim Centralnim parkom Vuhana i močvare na obali reke. Ovaj ambiciozni projekat će integrisati kancelarije, stanove, hotele, prodavnice, ugostiteljske objekte, kulturne i zabavne objekte u kružnom planu sastavljenom od tri međusobno povezane kule.

Smešten u poslovnom okrugu Hankou Riverside Business District, finansijski centar Taikang koristi prednost strateškog položaja Vuhana kao centralnog čvorišta u kineskoj transportnoj mreži. Kule su projektovane tako da se suočavaju sa različitim aspektima grada: prva zgrada (52 sprata) je okrenuta prema gradu, druga zgrada (47 spratova) je okrenuta ka reci, a treća zgrada (50 spratova) je okrenuta prema parku. U prizemlju i predvorju će se nalaziti prodavnice i restorani organizovani oko baštenskog dvorišta, koje se proteže vertikalno i stvara urbani kanjon između kula.

Centar ima za cilj LEED Gold sertifikat od američkog Saveta za zelenu gradnju. Usvojiće „all-weather self-shading“ sistem, održavajući nesmetan pogled na unutrašnjost, istovremeno obezbeđujući senčenje od sunca. Omotač visokih performansi obezbeđuje prirodno dnevno svetlo na svakom spratu i istovremeno smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje. Mehanički, električni i vodovodni (MEP) sistem će minimizirati emisije ugljenika i potrošnju energije putem inteligentnih sistema za nadzor i kontrolu. Pored toga, uređaji za uštedu vode i lokalna vegetacija otporna na sušu će smanjiti potrošnju vode.

Sistem upravljanja atmosferskim vodama Finansijskog centra Taikang dizajniran je da bude u skladu sa lokalnim planom „sunđera”. Ovaj plan omogućava prirodno skladištenje i infiltraciju kišnice u nove javne površine, uključujući park reke Jangce i močvarno područje istočno od lokacije i novi centralni park grada na jugu. Plan ima za cilj da uspori ispuštanje atmosferskih voda, spreči poplave i promoviše ponovnu upotrebu vode.

Kada bude završen, Taikang finansijski centar neće služiti samo kao finansijsko središte za Taikang Insurance Group, već i kao održiva i inovativna vertikalna zajednica koja se neprimetno uklapa sa urbanističkim planom Vuhana.

Luxury Experience