Dubai gradi najvišu održivu zgradu na svetu

Fasada Wasl kule visoke 301 metar, koja se uvija, imaće moderna keramička peraja koje će obezbediti unapređeno hlađenje čak i u vrelim pustinjskim uslovima.

Wasl kula je impresivan primer arhitekture u Dubaiju, ali to svakako nije iznenađenje budući da je ovaj Emirat dom nekoliko vrlo visokih građevina. Međutim, nadolazeća zgrada od 64 sprata u Dubaiju je značajna ne samo zbog svoje visine. Najavljena kao jedna od najviših struktura na svetu zasnovanih na rešenjima obnovljive energije, usklađuje se sa Godinom održivosti i planirana je za završetak u trećem kvartalu 2024. godine. Projekat mešovite upotrebe visok malo više od 300 metara, sa izgrađenom površinom od oko 167,733 kvadratnih metara, razvija kompanija Wasl. Kako saznajemo, projekat uključuje stanove, kancelarije, restorane, luksuzni hotel Mandarin Oriental sa 259 soba i bazen.

Arhitektonski uvijeni oblik zgrade nije samo upečatljiv, već ispunjava i savremene zahteve za bezbednošću, održivošću i energetskom efikasnošću. Hešam Abdulah Al Kasim, izvršni direktor Wasl grupe, izjavio je: „Sektor građevinarstva odgovoran je za više od jedne trećine globalnih godišnjih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Wasl kula predstavlja naše neprestane napore da inoviramo i stvaramo pametnije, održivije projekte koji zadovoljavaju evoluirajuće potrebe ljudi i klimatske ciljeve UAE.“ Najvažnija karakteristika izvanredne Wasl kule je njena održivost, postignuta besprekornom integracijom tradicionalnih obnovljivih građevinskih materijala sa savremenom kreativnošću.

Šta čini Wasl kulu najvišom održivom zgradom na svetu?

Njena površina sadrži nagnuta keramička peraja na fasadi zgrade, napravljena od gline i niskotehnološke glazirane keramike na aluminijumskom kućištu. Ova peraja pružaju senku, indukuju hlađenje i omogućavaju prirodnom svetlu da prodre u unutrašnjost zgrade. Kula integriše solarne termalne panele za toplu vodu i staklo obloženo bronzom koje reflektuje svetlost kako bi poboljšalo termalne performanse. Verner Sobek i UNStudio predvodili su viziju održivosti, što je rezultiralo značajno smanjenim opterećenjem za hlađenje i potrošnjom energije bez ugrožavanja nivoa komfora stanara.

Upotreba sistema toplotne pumpe dodatno smanjuje potrošnju energije, konačno smanjujući ugljenični otisak kule. „Da bi se prioritet dao zdravlju i blagostanju gostiju i stanovnika, Verner Sobek i UNStudio su koristili čiste i reciklirane materijale i završne obrade koje poboljšavaju komfor. Ove mere, zajedno sa precizno planiranim javnim prostorima i sadržajima, odražavaju holistički pristup usmeren na ljude održivom razvoju Wasl kule“, rekao je Ben van Berkel, osnivač i glavni arhitekta u UNStudio. Svaki ugao i detalj, od spoljnog uređenja i vegetacije do recikliranja vode iz kule za navodnjavanje, odražava posvećenost ekološkoj gradnji i postojanju.

Luxury Experience