Dramatična vila na čileanskoj obali

Kao što smo već nekoliko puta naveli, da bi jedna vila bila opisana kao izuzetna, ona mora da ispuni brojne faktore…

Njeno okruženje mora biti interesantno i veličanstveno, njen eksterijer specifičan poput njenog enterijera, dok čitava njena arhitektura mora posedovati specijalni narativ zahvaljujući kome će se izdvajati od svih drugih, eventualno sličnih primeraka svoje vrste. U potrazi za ovakvim vilama, neretko obilazimo čitav svet i nailazimo na zaista neverovatne primerke koji moraju biti opisani kao prava remek dela.

Na samoj obali Čilea, arhitekta Ryue Nishizawa, dobitnik Pritzker nagrade, dizajnirao je Los Vilos House. Prateći kameniti teren koji okupira, ova vikendica je kao svoj krov dobila talasastu betonsku strukturu, koja se fludino kreće prema vodi.

Obline krova ne formiraju samo organsku siluetu, već konturišu i definišu tri životna prostora enterijera – u prednjem delu, nalazi se sauna, dok je prati spavaća soba i prostor za druženje, dok su kuhinja i trpezarija smeštene u zadnjem delu.

Upravo tu, krov se odvija kako bi kreirao zaštićenu terasu na otvorenom. Ovaj veličanstveni baldahin dobio je podršku u formi čeličnih stubova i glaziranih zidova, dajući vlasnicima mogućnost uživanja u zaista dramatičnom priobalnom pejzažu.