Dekadentna lepota Maroka u srcu kalifornijske pustinje

Neverovatni komad Maroka u kalifornijskoj pustinji, po imenu Casbah Cove, oduševiće vas svojim dekadentnim karakteristikama i neverovatnom pažnjom posvećenom detaljima…

Ukoliko sebe možete zamisliti kao vlasnika ovakvog neverovatnog poseda, onda sigurno možete zamisliti kako uživate sa porodicom i prijateljima u hookah loži sa dvadeset mesta, gledate najnovije filmove u svom privatnom bioskopu na otvorenom, opuštate se u marokanskom hammam spa odeljku ili plivate u veličanstvenom bazenu okarakterisanom crnim granitom.

Casbah Cove vila nalazi se na uzvišenju u prestižnom Bighorn Golf klubu u kalifornijskoj Palm pustinji, nedaleko od Palm Springsa. Sa pogledom na Coachella dolinu i Santa Rosa planine, vila površine 1.600 kvadrata konstruisana je tokom četiri godine.

Njeni finalni detalji, poput dekoracija lifta sedefom ili postavljanja ekskluzivnih mozaičkih pločica, uključivali su angažovanje tima zanatlija koji su došli direktno iz marokanskog grada Fesa i mesecima radili na svakom od njih.

Imanje je nastalo kao vizija čikaškog investitora i ljubitelja dizajna, koji je oduvek sanjario o konstruisanju tradicionalnog marokanskog rijada u kalifornijskoj pustinji, kao svog zimskog odmarališta. Nakon odabira parcele koja je uzvišena, investitor je angažovao cenjenog lokalnog arhitektu Gordona Stajna kako bi kreirao kompleksni dizajn, dok je kompanija Thousand Palms bila zadužena za izgradnju.

Poput pravog marokanskog rijada ili palate, ovaj dvospratni dom otvara se prema centralnom dvorištu, koji je, kako bi bio zaštićen od svih vremenskih uslova, akcentovan modularnim staklenim plafonom čija je izrada koštala 900.000 dolara.

Uprkos skoro 1.300 kvadrata enterijera, vila dolazi sa samo četiri sobe – master apartman poseduje visoke plafone i tradicionalne murske lože sa delikatnim gipsanim detaljima. U master kupatilu nalazi se specijalna samostojeća kada koju potpisuje španski dizajner, Hajme Hajon, a dok se opuštate u toploj kupki, možete uživati u veličanstvenom pogledu na dvorište.

Na prizemlju, formalna trpezarija sadrži faux baldahin, dizajniran kako bi stvorio osećaj obedovanja u šatoru. Velika, crna metalna francuska vrata otvaraju se prema dvorištu i gostima i vlasnicima daju mogućnost uživanja u neverovatnom pogledu na planine.

Vizuelni akcenat ovog doma je predimenzionirana kuhinja sa specijalnim elementima od tamnog mahagonija, koji pažljivo skrivaju Thermador frižider i zamrzivač. Osim toga, ovde postoji sedam kupatila, osam kamina, devet ugradnih TV-a, više zvezdanih svetlarnika, vinski podrum sa kontrolisanom temperaturom, podno grejanje i udobna kancelarija.

U eksterijeru, pored glomaznog bazena za plivanje, tu je i kružna varijanta sa Baja policom za uživanje u koktelima i osvežavajućoj vodi. Takođe, ovaj dom ima tri trpezarije na otvorenom, sa dovoljno mesta za 200 ljudi.

Uprkos jedinstvenom dizajnu ove vile, kupci će morati da private njene donekle polarizujuće osobine. Po prvi put, vila se našla na tržištu pre pet godina sa cenom od 24.5 miliona dolara, koja je godinu dana kasnije smanjena na 21.19 miliona dolara. Potom, ona se ponovo pojavila na tržištu 2018.godine sa cenom od 17.88 miliona dolara, da bi sada koštala 16.1 milion dolara.

Photo: Juwan Li/Aaron Kirman Group