Čuvena „Nevidljiva kuća“ dostupna za kupovinu za 18 miliona dolara

Iz daleka možete pomisliti da vas oči varaju, ali ako pogledate pažljivo otkrićete jednu od najvećih optičkih iluzija arhitekture: Nevidljivu kuću.

Smeštena usred pustinje Mohave, sada poznata rezidencija Džošua Tri dobila je ime po svojoj reflektujućoj staklenoj spoljašnjosti koja odražava stenoviti pejzaž. U zavisnosti od ugla, doba dana ili čak vremena, čini se da minimalistička struktura nestaje među surovim okruženjem nacionalnog parka. Tokom godina, „Nevidljiva kuća“ je poslužila kao lokacija za snimanje reklamnih kampanja i privukla pažnju mnogih poznatih zvezda koje su plaćale 1000 dolara za samo jedan dan iznajmljivanja. Vlasnici kuće su filmski producenti Kris i Roberta Henli, najpoznatiji po svom radu na filmu „American Psicho“, a sada dom od ogledala može biti vaš - za 18 miliona dolara.

Par, koji je kupio zemljište početkom 2000-ih, već je izgradio kuću za odmor na parceli od 70 ari, ali nekoliko godina kasnije, saznao je da njena veličina nije u skladu sa lokalnim propisima. To je navelo Krisa da počne da skicira planove za novi dom u pustinji – onaj koji je inspirisan filmom 2001: Odiseja u svemiru i koji podseća na neboder u Njujorku.

U saradnji sa legendarnim arhitektom iz Los Anđelesa Tomasom Osinskim, Kris je završio kuću 2019. Zbog visokih temperatura na lokaciji, fasada je umotana u staklo Solarcool koje reflektuje toplotu, što je takođe ono što spoljašnjosti daje izgled poput ogledala. Osim toga, takođe filtrira ultraljubičaste zrake i infracrvene frekvencije. Kris je rekao da je bilo potrebno godinu dana da staklo bude isporučeno i koštalo ga je oko 700.000 dolara. Održivost je, naravno, bila na prvom mestu tokom procesa izgradnje, tako da ćete naći prebivalište opremljeno ekološki prihvatljivim krovom. Pored toga, Nevidljiva kuća koristi solarno-termalni sistem za proizvodnju električne energije i tople vode.

Estetika je ovde definitivno minimalistička. Kuću karakterišu betonski podovi, nameštaj svetlih boja i malo šta drugo, kako vas ne bi odvratilo od tih zapanjujućih pustinjskih vidika. Prostire se na 550 kvadratnih metara i ima tri spavaće sobe sa sopstvenim kupatilom, kuhinju i trpezariju. A ako želite da se ohladite od intenzivne toplote u regionu, srce dnevne sobe ima zatvoreni bazen koji se takođe može zagrejati kada temperature padnu. Još jedan istaknuti element su stakleni zidovi koji se zapravo mogu otvoriti sa tri strane.

Od svoje izgradnje, „Nevidljiva kuća“ je dočekala mnoge poznate ličnosti. Sada, umesto da samo provedete vikend ili se oduševljavate ovim jedinstvenim prebivalištem iz daleka, zapravo možete da živite tamo ako ste voljni da se posvetite životu u pustinji i izdvojite 18 miliona dolara.

Luxury Experience