Čista dekadencija - vila u marokanskom stilu

Casbah Cove je ime poznatije kao malo parče Maroka u Kaliforniji, vila neverovatnih karakteristika i zadivljujuće pažnje posvećene detaljima...

Ovde je moguće zabaviti se sa porodicom i prijateljima u dnevnom boravku, sedeti u nekom od dvadest mesta ugaone garniture, uživajući u nekom od poslednjih filmskih hitova putem šest metara širokog spoljnog projekcionog platna, zavaliti se udobno u marokanskom hamam spa kupatilu ili plivati u crnim granitom obloženom, 73 metra dugačkom bazenu punom slane vode.

Casbah Cove ultra luksuzna vila smeštena je visoko na vrhu brda u prestižnom kalifornijskom Bighorn golf klubu, nedaleko od Palm Springsa. Pružajući pogled na Koačela dolinu, okruženu Santa Rosa planinama, ova vila od preko 1.560 m2 zahtevala je više od četiri godine za kompletiranje izgradnje.

Finalni detalji nalik oblaganje lifta školjkama ili postavljanje kilometara izuzetnih mozaičkih pločica, uključivalo je timove zanatlija i majstora pozvanih iz marokanskog grada Feza, kao i mesece finih radova na detaljima. Čitavo imanje predstavlja viziju čikaškog investitora i ljubitelja dizajna, koja je imala san o izgradnji tradicionalnog zdanja ove severnoafričke zemlje u kalifornijskoj pustinji, kako bi joj služilo kao utočište u dugim zimskim mesecima.

Nakon izbora komada zemlje na uzvišenju, imanja veličine gotovo jedan hektar, tokom 2006. godine, ona je uposlila lokalnog arhitektu Gordona Štajna radi stvaranja kompleksnog dizajna i kalifornijsku kompaniju RAM Development radi njegovog ostvarivanja. Baš kao i tradicionalne marokanske palate, dvospratna vila poseduje velika otvaranja ka eksterijeru u gotovo svim prostorijama. Međutim, kako bi osigurali zaštitu od svih vremenskih uslova, arhitekte su ugradile klizne staklene plafone koji prekrivaju čitavo dvorište i koštali su gotovo milion dolara.

Pored 1.200 m2 enterijernog, životnog prostora, ovaj luksuzni dom dolazi sa svega četiri spavaće sobe. Glavna spavaća soba poseduje kupolasti plafon i tradicionalne murske lukove, intrigatnih gipsanih finiša. U kupatilu se nalazi spektakularna samostojeća kada španskog dizajnera Hajmea Hajona. Nedaleko od nje, klizna staklena vrata, od poda do plafona, pružaju nestvarni pogled na spoljnu baštu i dvorište, dok kada dolazi sa ugrađenim hladnim bokalom za šampanj i predivnim asortimanom ambalaže za držanje penušave kupke.

Na prizemnom nivou nalazi se formalni trpezarijski prostor natkriven naizgled drapiranim baldahinom, dizajniranim radi stvaranja osećaja ručavanja u šatoru. Velika, metalna francuska vrata, otvaraju se ka tremu ostavljajući sve goste bez daha pogledom na drevne planine. Međutim, zvezdu ove vile svakako predstavlja njena velika kuhinja, spektakularno oblikovana, njeni mahagoni elementi i pametno ugrađeni industrijski tehnički uređaji.

Dodatne zadivljujuće karakteristike luksuzne vile uključuju sedam kupatila, osam kamina, devet ugrađenih televizora ravnih ekrana, nekoliko svetlarnika u obliku zvezda, vinski podrum sa kontrolom temperature, topli podovi i komforna kancelarija.

U eksterijeru, prostor oko 12 metara velikog, kružnog bazena, vezan sa prostorom za sedenje tokom zimskog perioda, svoju marokansku arhitekturu menja rimskom, dodajući impozantne zasvođene stubične lođe. Za uživanje i provod sa stilom zaslužne su, ne jedna, već tri eksterijerne trpezarijske površine, dovoljno prostrane kako bi smestile do dvesta ljudi.