Casa Organica: „Skriveni“ arhitektonski dragulj u Meksiku sa svojom začaranom baštom

Casa Organica je jedno od nekoliko dela organske arhitekture koje je dizajnirao meksički arhitekta Havijer Senosijan u okrugu Naukalpan de Huarez, na periferiji Meksiko Sitija.

Inspirisan kultnim delima španskog arhitekte Antonija Gaudija i modernističkim konstrukcijama Frenka Lojda Rajta, Senosijan je uspostavio svoj lični stil i pojavio se kao pionir organske arhitekture u Meksiku i širom sveta.

Projekat je završen 1984. godine i prvi put je otvoren za javnost krajem 2020. godine (trenutno je u fazi renoviranja, ali će uskoro ponovo biti otvoren). Pre nego što je otvoren za posetioce, tamo je boravio i sam Senosijan sa svojom porodicom.

Dizajnerska filozofija kreativnog arhitekte zasniva se na harmoničnom suživotu čoveka i prirode. Ono što karakteriše ovu neobičnu građevinu su zakrivljeni zidovi, impresivni tuneli i talasaste stepenice koje kod posetioca stvaraju osećaj da ulazi u prostor koji je na neki način sveto mesto, šta god to značilo: crkvu, manastir, pećinu...

Koliko god unutrašnjost kuće bila impresivna, Casa Organica postala je svetski poznata po svojoj rajskoj bašti. Vegetacija koja prekriva građevinu funkcioniše savršeno estetski, jer se spolja vidi samo trava, žbunje, drveće i cveće, stvarajući utisak da je kuća skoro nestala u zemlji. U suštini, posetilac koji obilazi baštu hoda po samom krovu kuće. U isto vreme, ovaj dizajn čini kuću pogodnom za život i održivom, jer zemlja i trava proizvode kiseonik, dok štite unutrašnjost od sunca, vetra, grada i ciklusa vlage i sušenja koji izaziva habanje i pucanje. Na ovaj način se stvara mikroklima oko kuće koja je topla zimi i hladna leti.

U galeriji pogledajte impresivnu kuću Casa Organica.

Luxury Experience