Casa Azul - luksuzna vila u srcu brazilske šume

Smeštena unutar Atlantske šume na obali Serra do Guararu u São Paulu, Casa Azul predstavlja primer kako se može graditi u zaštićenoj prirodi bez nanošenja štete. Dizajnirana od strane Studio MK27, ova kuća predstavlja dizajn koji poštuje i slavi bujno okruženje u kojem se nalazi.

Na samom početku izvođenja projekta, nacrtan je zaštitni perimetar od dva metra oko predviđenog mesta za Casa Azul kako bi se zaštitila lokalna šuma od građevinskih radova. Dizajn je morao da se pridržava strogih parametara postavljenih od strane ekoloških agencija, kako bi se osiguralo očuvanje integriteta pejzaža. Rezultat? Ingeniozno arhitektonsko rešenje koje je jednako deo okoline kao i drveće i morski povetarac.

Kuća je podignuta na stubovima, što joj daje izgled lebdenja iznad pejzaža. Masivna drvena terasa, koja se čini kao produžetak okolne šume, prostire se ispod podignute strukture. Njena organska forma odaje počast delima pejzažnog arhitekte Roberta Burle-Marxa, pružajući vizuelni kontrast oštrim linijama kuće iznad. Bazen je postavljen na strategijsko mesto kako bi delimično bio izložen sunčevim zracima, a ipak održavao harmoničan odnos s okolnim pejzažem koji je dizajnirao Rodrigo Oliveira.

Dve nejednako postavljene površine čine da kuća izgleda kao da lebdi među krošnjama drveća, obezbeđujući hladovinu i skrovište od pogleda prolaznika. Donja betonska kutija omogućava pogled na prirodu zahvaljujući kliznim staklenim zidovima s obe strane. Kada su zidovi otvoreni, granica između unutrašnjosti i spoljašnjosti se zamagljuje, stvarajući veliku verandu. Gornji sprat ima za cilj da bude utočište među krošnjama drveća, gde se nalaze sobe obavijene drvenim rešetkastim panelima (muxarabis) koji filtriraju svetlost.

Na nivou zemlje, rustični zid od kamena deluje i kao funkcionalni separator i kao dopuna potpornim stubovima.

Casa Azul naginje minimalizmu u materijalima i dekoraciji, održavajući fokus na svojoj okolini. Teksturirani beton i topli drveni elementi se stapaju bez stvaranja prevelike prisutnosti u okolini.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience