Burdž Mubarak: Kuvajt gradi najviši neboder na svetu

Zaboravite Dubai! Kuvajt planira da izgradi najviši neboder na svetu.

Inspirisana draguljem arapske književnosti "Hiljadu i jedna noć" ili "Arapskim noćima", zgrada od 234 sprata će se uzdići 1.000 metara u nebo i svrgnuti sa trona kultni toranj Burdž Kalifu.

Sudbina svakog rekorda je jedna: u jednom trenutku će biti oboren. Ovo je sudbina najviše građevine na svetu, Burdž Kalife, kojoj preti druga još viša zgrada: toranj Burdž Mubarak u Kuvajtu.

Burdž Mubarak visok jedan kilometar i vredan 132 milijarde dolara biće središnji deo kuvajtskog ambicioznog projekta Madinat Al Hareer koji je takođe poznat kao Grad svile. Očekuje se da će za završetak biti potrebno najmanje 25 godina, ostavljajući dovoljno vremena da Burdž Khalifa uživa u svojoj slavi.

Kuvajtski neboder će imati jedinstven dizajn koji će uključivati tri međusobno povezane strukture koje se uvijaju i koje će izdržati vetrove od 240 km/h i vibracije koje su rezultat različitih anomalija tla i atmosfere. U poređenju sa kultnom Burdž Kalifom, koja se može pohvaliti impresivnom visinom od 828 metara, toranj Burdž Mubarak je visok 1.001 metar, sa 234 sprata koji mogu da prime do 7.000 ljudi. Struktura je inspirisana arapskim noćima i ideja je arhitektonske firme CivicArts.

Burdž Mubarak će se sastojati od sedam vertikalnih sela, nudeći stanovnicima i posetiocima pogodnosti svetske klase, uključujući hotele, rezidencije, kancelarije i zabavu. „To će biti najviša zgrada u Kuvajtu i slobodno se može reći da njena planirana visina premašuje onu trenutno najviše zgrade na svetu – Burdž Kalife u Dubaiju. Međutim, to trenutno nije najviša zgrada u izgradnji na svetu“, navodi se u izveštaju.

Potvrđujući navedeno, napominjemo da se u Rijadu trenutno gradi neboder visok dva kilometra, odnosno 5 puta viši od Empajer stejt bildinga u Njujorku.

Luxury Experience