Besprekorni luksuz islandske zelene vikendice

Zeleni krovovi su sve popularniji trend u svetu arhitekture, pa se sa njima sve češće susrećemo...

Thingvallavatn House kuća, smeštena na bujnom brdu u jugozapadnom delu Islanda, jedan je od najskorije konstruisanih primera koji koristi upravo tu tehniku, kako bi se adaptirao svom pejzažu. U pitanju je unikatna vikendica sa velikim otvaranjima, koja će vas oduševiti pogledom na istoimeno jezero.

Konstruisana od strane danskog i islandskog studija za arhitekturu, KRADS, vikendica sadrži krov koji se nežno spušta i stapa sa brdom na kom se nalazi, kako bi se neprimetno uklopilo sa svojim prirodnim okruženjem. Štaviše, kuća je konstruisana na tri betonska sprata koji leže na različitim visinama i prate padinu, kako bi se povezali sa okolnim terenom.  Lokacija vikendice pažljivo je odabrana kako bi se građevina na najbolji način stopila sa svojim okruženjem i pružila svojim vlasnicima najbolji mogući pogled na okolinu.

Prema severu, vikendica se izdiže iznad niskog rastinja kako bi pružila nesmetani pogled na Pingvallavatn i planinu Skjaldbreið iz dnevnog boravka, koji se dalje otvara prema jugozapadno orijentisanoj terasi sa suprotne strane, odakle se može uživati u pogledu na planine Jórutindur i Hátindur.

Građevinski tim želeo je da sačuva lokalni pejzaž, pa su baš iz tog razloga kreirali prirodni, zeleni travnati krov, do kog se dolazi iz enterijera, tačnije lofta. Thingvallavatn House vikendica sastoji se od tri dela, pri čemu svaki od njih dobija svoj zeleni krov, koji je na besprekoran način akcentovan crnim drvenim panelima eksterijera.

Foto: Marino Thorlacius/KRADS