Berges Grises: unikatno remek delo arhitekture u srcu predivne prirode

Matière Première Architecture je predstavio Berges Grises, jedinstvenu arhitektonsku građevinu smeštenu u slikovitoj regiji Saguenay u Kvebeku…

Ovaj projekat prikazuje suptilan spoj arhitektonske taktonike, ekološke svesti i toplog dizajna, postižući harmoničnu ravnotežu sa prirodnim pejzažem Fjord-du-Saguenay.

Izazov trouglastog oblika

Lokacija, trouglastog oblika i ograničena različitim uslovima, nagnuta je prema obali gde stene, koje su stvorile plime, svedoče o moći prirode i protoka vremena. „Ime 'Berges Grises' direktno je inspirisano ovim pejzažima oblikovanim prirodom i odražava našu viziju arhitekture koja kontemplira svoje okruženje,“ objašnjava Etjen Šose, arhitekta Matière Première Architecture, ističući kako je lokacija vodila svaku kreativnu odluku.

Topografija lokacije, sa bočnim nagibom i izraženijim nagibom prema vodi, bila je ključni faktor u procesu dizajna. Arhitektonski tim morao je uzeti u obzir ove uslove, kao i potrebu za očuvanjem privatnosti u skladu sa zahtevom za uključivanje prava prolaza ka susednom projektu.

Tri volumena otvorena ka pejzažu

Kao odgovor na ove izazove, koncept U-oblikovanog dizajna je proizašao sa namerom da orijentiše kuću prema zadnjem delu, stvarajući spoljašnji prostor za život daleko od radoznalih pogleda. Međutim, zbog trouglastog zemljišta, koncept je evoluirao u prošireni H oblik, gde se dve bočne šipke usklađuju sa linijama parcele, otvarajući dvorište prema zadivljujućem pejzažu.

Berges Grises se sastoji od tri različita volumena sa različitim funkcijama, pokrivajući približno 420 kvadratnih metara na dva nivoa. Prvi volumen obuhvata prizemlje i gornji nivo, koji uključuju spavaće sobe, kupatila i garažu. Drugi volumen sadrži prizemlje i nivo bašte, sa dnevnim boravkom na prizemlju i "mancave" u nivou bašte, koristeći dvostruki nagib lokacije. Ovi volumeni su povezani trećim poprečnim elementom od cigle koji se usklađuje sa rezultujućim uglovima dizajna. Celokupna konstrukcija sugeriše spoljašnju kedrovu oblogu koja će s vremenom prirodno patinirati, i izduženi rad od cigle, dajući joj plemenit i bezvremenski karakter.

Urbani koncept u srcu šume

Klijenti, mladi par, imali su jasnu viziju integracije eklektičnog mešanja elemenata u projekat, sa naglaskom na dugovečnost. Njihova sklonost ka kuhinjama otvorenog tipa u stilu restorana dovela je do odabira završne obrade od crvenog hrasta, bele mozaik i metro keramike za dnevni boravak, kao i dodavanja duge, matirane staklene i mesingane svetiljke iznad kuhinjskog ostrva, reflektujući urbani dizajn restorana u šumskom okruženju.

U srcu projekta nalazi se predimenzionirana dnevna soba, koja služi kao povezujući i cirkulacioni centar među prostorima i pruža kontemplativno mesto sa sveobuhvatnim pogledom na kuću i spoljašnjost. Masivan kamin ankeriše prostor, sa ugrađenom bibliotekom na suprotnom zidu od cigle. Arhitektonsko stepenište od plutajućih drvenih dasaka vodi do gornjeg nivoa, a njegov dizajn u skladu je sa uglovima kuće. Raspored omogućava prostrane prozore, propuštajući obilnu svetlost dok gleda na intimno dvorište, koje se prostire od otvorene verande i dnevnog boravka, i sadrži prostor za opuštanje i bazen, vidljiv iz svake sobe.

Materijalnost i teritorija

Materijalnost je centralna za Berges Grises, sa procesom dizajna koji integriše želje klijenata i lokalne građevinske tradicije. Spoljašnja završna obrada od kedrovine ne samo da dodaje elegantan izgled strukturi, već i osigurava dugovečnost, i fizičku i konceptualnu. Izbor izdužene cigle za ujedinjujući volumen kreira sidro zgrade, istovremeno se stapajući sa okolnim prirodnim elementima. Čelični krov boje uglja i obimna prozorska stakla dodaju savremen dodir celokupnom dizajnu.

U smislu gradnje, ekološka osetljivost bila je ključna. Dizajn spoljašnjeg pejzaža je minimalistički i uravnotežen, sa integracijom autohtonih biljaka svuda i pokrivačem od deteline uvedenim u područjima poremećenim tokom izgradnje.

Osetljiva integracija

Jedan od ključnih pristupa koji je vodio poštovanje i efikasnu realizaciju Berges Grises bio je usvajanje montažne konstrukcije rama. Ova strategija omogućila je firmi da značajno smanji trajanje radova, čime je ograničila svoj uticaj na autohtoni biljni kontekst i delikatni obalni ekosistem. Istovremeno, barijere za sedimentaciju su postavljene u blizini gradilišta za vreme trajanja radova.

„Ovaj napor igrao je ključnu ulogu u zaštiti i održavanju ravnoteže obale, osiguravajući da naša arhitektonska intervencija bude osetljivo integrisana u svoje prirodno okruženje,“ objašnjava Semjuel Godin, član tima od osnivanja firme.

U širem kontekstu, dizajn projekta usklađuje se sa paralelnim projektom na susednom mestu, nazvanim Sur Le Ruisseau. Oba projekta dele bež, zemljani, linearni eksterijer od cigle, stvarajući osećaj kontinuiteta dok očuvaju svoje prepoznatljive formalne jezike. Ova delikatna ravnoteža sažima suštinu Berges Grises - arhitektonsko stvaranje koje poštuje svoje okruženje, dok potvrđuje svoje prisustvo na horizontu Fjorda.

Luxury Experience