Bainbridge vila: Arhitektonsko čudo u srcu prirode, gde luksuz susreće održivost

Više slika

Više slika

FINNE Architects sa ponosom predstavljaju kuću Bainbridge, skrovito utočište na šumovitom posedu od 1.23 hektara na ostrvu Bejnbridž, malom gradu na zapadu države Vašington…

Prilazni put dug 500 stopa vijuga kroz šumu do kuće, koja se nalazi na proplanku na vrhu blagog uzvišenja. Kuća se otvara prema blago nagnutoj livadi na južnoj strani proplanka.

Ukupno, kuća je organizovana u dva glavna volumena, sa staklenim ulazom lociranim između njih. Spavaći blok se nalazi zapadno od ulaza, dok se dnevni paviljon proteže na istok, i preliva u pejzaž. Dnevni prostor ima velike staklene zidove na jugu i severu, omogućavajući pejzažu da okruži prostor, dok je kamin smešten na istočnom kraju. Na severnoj strani dnevnog prostora, volumen ostave obložen je organskom Kolumba ciglom iz Danske. Kamin je takođe napravljen od Kolumba cigle, u kombinaciji sa tri sive boje.

Plafon dnevnog paviljona ima gust obrazac izloženih drvenih greda, prekinut sa pet svetlosnih snopova koji dolaze iz svetlosnih monitora na krovu. Svaki svetlosni monitor je blago rotiran u odnosu na ortogonalnu geometriju drvenih greda, tako da postoji osećaj kretanja preko drvenog plafona. Svetlosni monitori na plafonu počinju u kuhinji, a zatim se razvijaju kako posetioci prolaze kroz prostor. Trpezarijski sto postavljen je nasuprot kuhinji, sa velikim kliznim staklenim vratima koja se otvaraju prema terasi s pogledom na livadu.

Jednostavnost vlada u izboru unutrašnjih završnih obrada. Ormarići od evropske bukovine i podovi od belo obojenog hrasta kombinovani su sa smirujućim sivim zidovima. Ostrvo u kuhinji je skulpturalni akcentni komad od belog kvarcita, sa pultom za obedovanje koji je kreiran od livenog stakla podržanim laserski sečenim čeličnim panelom.

Nastavak FINNE dizajnerskog rada na izrađenom modernizmu može se videti u blago talasastim prilagođenim čeličnim svetiljkama suspendovanim iznad kuhinjskog ostrva i trpezarijskog stola, pultu za obedovanje od livenog stakla, prilagođenom trpezarijskom stolu, čeličnom i drvenom glavnom stepeništu, talasastom drvenom elementu plakara blizu ulaznih vrata i savijenim čeličnim vratima (koja skrivaju televizor sa ravnim ekranom) pored kamina. Ovaj pristup se nastavlja i na spoljašnjosti sa varirajućim uzorkom obloge od čistog kedra i jedinstvenom ručno rađenom danskom Kolumba ciglom.

Kuća je od samog početka dizajnirana da bude održiva, sa širokim krovnim nadstrešnicama, izolacionim vrednostima za 40% višim od onih koje zahtevaju propisi, efikasnom prirodnom ventilacijom, velikim količinama prirodnog osvetljenja, vodokonzervirajućim sanitarnim uređajima, LED osvetljenjem, lokalno nabavljenim materijalima i pejzažnim rešenjima otpornim na sušu. Prozori su opremljeni visokoperformansnim Low-E izolacionim staklom i skrivenim roletnama. Planirano je da krov kuće u budućnosti dobije fotonaponske panele.

Duboke krovne nadstrešnice, ugrađene zasene i operativni prozori koriste se za smanjenje dobitka toplote u letnjim mesecima. Tokom zime, niži ugao sunca omogućava prodor svetlosti u dnevne prostorije i pasivno zagreva podove sa ugrađenim radijantnim grejanjem. Kroz celu kuću korišćene su boje i premazi sa niskim sadržajem isparljivih organskih jedinjenja (VOC). Visok nivo zanatstva koji je evidentan u kući odražava još jedan ključni princip održivog dizajna: izbegavanje "kulture bacanja" i stvaranje kuće koja će trajati mnogo godina!

Sa ovakvim pristupom dizajnu i izgradnji, kuća Bainbridge postaje primer kako moderna arhitektura može biti u skladu sa prirodom, obezbeđujući u isto vreme luksuzan i održiv dom. FINNE Architects kroz svoje projekte nastavlja da pokazuje kako se inovativnost i održivost mogu mešati sa tradicionalnim zanatskim veštinama, stvarajući jedinstvene i trajne prostore za život. Kuća Bainbridge je savršen primer kako arhitektura može unaprediti kvalitet života, integrišući se sa prirodnim okruženjem dok istovremeno pruža visok nivo udobnosti i estetike.

Luxury Experience