Akon gradi futuristički grad u svojoj domovini

Popularni R&B pevač Akon, predstavio je svoje planove za kreiranje novog pametnog grada u Senegalu, vrednog šest milijardi dolara...

Pevač verovatno neće još dugo biti usamljen, jer će njegov projekat omogućiti svim imućnim sugrađanima, ali i brojnim Afrikancima u dijaspori, rad i život u visokom stilu. 47. godina star američki muzičar senegalskog porekla, poznat po hitovima “Smack That” i “Lonely”, potvrdio je da će izgradnja inovativnog i luksuznog Akon City projekta startovati sledeće godine, uprkos globalnim efektima koje je pandemija imala na turizam. Metropola smeštena na 2.000 hektara, prvi put najavljena od strane Akona pre dve godine, posedovaće zadivljujuće, luksuzno odmaralište, visoke nebodere, muzičke studije, stadion, pa čak i svoju kriptovalutu nazvanu Akoin.

Ova urbana oaza biće napajana potpuno čistom energijom, bez sumnje usmerenom od strane Akon Lighting Africa inicijative, zadužene za širenje i usavršavanje projekata stvaranja solarne energije u ruralnim mestima i čitave njene mreže, čiji se radni proces oslanja na data centar veštačke inteligencije. Kako i dolikuje 21. veku, čitav grad će posedovati futurističku estetiku, praćenu vrhunskom tehnologijom. Za čitav projekat izgradnje i planiranja zadužena je kompanija Bakri & Associates Development Consultants, a glavni akcenat postavljen je na stvaranje glamuroznih struktura grada, koje pružaju gotovo nadrealan osećaj na prvi pogled, ostavljajući utisak nalik renderima pozadina iz nekog filma Ridlija Skota. 

Akon City svakako predstavlja daleko više od običnog monumenta pevačevog ega, jer će lokacija izgradnje biti u zemlji njegovog porekla, gde je proveo veći deo svog detinjstva, pre nego što se preselio u Nju Džerzi sa svojih jedanaest godina. Kako je popularni muzičar rekao za kuću Associated Press, čitava ideja zasniva se na stimulaciji lokalne ekonomije i stvaranja više nego potrebnih radnih mesta u Senegalu. Dodatno, pevač je naglasio da će čitav grad služitiv kao “dom kod kuće” svim Afroamerikancima i ostalim članovima afričke dijaspore, suočenim sa nepravdama i nedaćama vezanim za dobijanje različitih boravišnih dozvola.

Kao što je i očekivano, senegalske vlasti potpuno podržavaju i cene Akonov trud tokom investiranja u svoju domovinu, uprkos tome što ovaj afrički lav vrtoglavo hrli ka veoma neizvesnoj ekonomskoj budućnosti. Pevač, kome se svi u njegovoj zemlji obraćaju po pravom imenu, koje glasi Aliuane Thiam, poseduje kapital od 80 miliona dolara, ali je, kako tvrdi, već uspeo da osigura jednu trećinu od ciljane cifre targetovane na šest milijardi dolara. Sa druge strane, popularni muzičar odbio je da predstavi svoje investitore, oslanjajući se na klauzule o držanju njihovih imena u tajnosti.

Ukoliko je verovati glasinama i izvorima bliskim priči, možemo pomenuti kenijskog tehnološkog magnata, čoveka iza sličkog projekta nazvanog Mwale Medica and Technology City, za koga se smatra da je uložio četiri milijarde dolara. Ukoliko je ovo tačno, uloga koju ima u Akonovom gradu postaje daleko značajnija, zbog više od jednog razloga. Sudeći prema insajderima, Mwale ima dugu istoriju tužbi i zakonskih problema vezanih za vraćanje dugova, što u čistoj matematičkoj perspektivi, definitivno može pomoći američkom pevaču da dostigne svoje ciljeve, ili im se makar približi.