Ako već imate dovoljno Tiffany nakita, zašto ne biste imali i Tiffany kuću?

Vila Ayer, jedina kuća na svetu koju je u potpunosti dizajnirao Luis Komfort Tifani, sin osnivača Tiffany & Co., upravo je dospela na tržište i može biti vaša za 17 miliona dolara.

Izgrađena 1902. godine, petospratna vila iz pozlaćenog doba prostire se na ogromnih 1560 kvadratnih metara. Dizajneri se nadaju da će je vratiti u prvobitno stanje kao porodičnu kuću koja između ostalih luksuznih sadržaja ima šest spavaćih soba, 13 kupatila, 10 kamina i krovnu terasu.

Uprkos renoviranju, mnogi originalni detalji kuće su sačuvani. Tifani je prilikom dizajniranja vile bio inspirian antičkom Grčkom, Dalekim Istokom, pa čak i Svetskom izložbom Chicago World’s Fair u Čikagu. Impresivno stepenište od belog mermera u foajeu prikazuje mozaičke pločice Tiffany, a grčki hram trompe l’oeil se vidi kroz luk „proscenijuma“. Vitraži i krovni prozori, prelepe gipsane ploče i složeni kamini su samo nekoliko dodatnih sadržaja koji ovu vilu čine jedinstvenom.

„Karakter kuće je ono što je zaista čini posebnom“, rekao je u saopštenju direktor Hacin + Associates, arhitektonske firme zadužene za renoviranje vile Ayer.

Dom je prvobitno dizajniran za biznismena Frederika Ajera i njegovu suprugu Elen, koji su želeli da Tiffany dizajnira njihov dom. Iako je poznatiji po svojim lampama, Tiffany je dizajnirao sve od eksterijera kuće do ukrasnih predmeta i tapeta. 2005. imanje je proglašeno nacionalnim istorijskim obeležjem.

Trenutni prodavci su prvobitno planirali da pretvore vilu u stanove, ali nakon što su videli izuzetan dom i sve njegove istorijske detalje, odlučili su drugačije.