Zadivljujući spa centar u austrijskim Alpima

Austrijski grad Tirol, najpoznatiji je po svojim tradicionalnim alpskim strukturama koje krase zelene planine...

Ipak, u ovom delu sveta nalazi se i izobilje moderne arhitekture takođe – od futurističke žičare sa potpisom Zahe Hadid, pa sve do spektakularnog Festspielhaus Erl amfiteatra koje potpisuju Delugan Meissl Associated Architects, Tirol vam može ponuditi mnogo toga.

Lokalna arhitektonska praksa noa*, dodala je nov „teatralni spa“ listi pogodnosti koju nudi Mohr Life Resort wellness odeljak. Koristeći neverovatnu prirodu srca Tirola, arhitekte su želele da dizajniraju interesantnu, savremenu građevinu, nudeći sveži pristup tradicionalnim spa centrima. Beton možda ne deluje kao očigledni materijal za građevinu koja želi da bude u dijalogu sa fizikalnošću, kulturom i istorijom svog prirodnog okruženja, ali, kec koji je ovaj studio imao u rukavu jeste pravi balans.

Nova građevina od stakla i cementa ogranski je izgrađena na nežnoj padini odmah ispod hotela, a nudi neverovatni pogled na prostranu Ehrwalder Becken dolinu, ispunjenu tradicionalnim kućama i ambarima. Vodeći arhitekta ovog projekta, Kristijan Rotenštajner, kaže da je veličanstvenost i moćno prisustvo same planine poslužilo kao sidro njegovog novog koncepta i glavni protagonista. Sama građevina izgleda čvrsto kao vrhovi koji je okružuju, ali je istovremeno prijatna, zahvaljujući svojim staklenim površinama koji reflektuju njeno prirodno okruženje.

U njenom enterijeru, spa centar se ponaša kao suparnik planinama i eksterijeru, nudeći nežne, organske strukture koje vas pozivaju na taktilnu interakciju. Prizemni sprat sadrži privatnu ložu, lobi, bar, spa i scensku saunu, mini bistro, privatne kabine za relaksaciju i predivno spiralno stepenište koje vas vodi do terasastih prostora za opuštanje, koji su dizajnirani tako da izgledaju kao pozorišne scene sa pogledima na planine.