SPA OF POIANO RESORT

SPA koji je dizajnirao Alberto Apostoli za Poiano Resort (Jezero Garda - Italija) zadovoljava dve potrebe: razvoj posebno atraktivne lokacije i koncept savremenog dizajna…

Jezero je prirodna pozadina ovog centra koji se nalazi u brdima iznad grada Garda, među maslinama i bujnom vegetacijom iznad doline, nekoliko stotina metara iznad nivoa vode.

Projekat govori jezikom apsolutno izuzetnog i jedinstvenog prostora, istovremeno povezujući prostor, kvalitet i atmosferu kroz veštu kreativnost, kao rezultat iskustva arhitekte u wellness industriji. Mesto lepih vizura, u stalnom dijalogu sa spoljnim svetom i sa scenarijima izvučenim iz dualističkog aksioma: wellness / priroda, koji Apostoli stalno uzima kao referencu.

U tom smislu, Apostoli, kaže: "U ovom projektu, okolina postaje osnovni element i, kao u svim mojim projektima, takođe je i deo stila, dizajna i izražajnog jezika. Wellness je ukupno iskustvo i ne može na bilo koji način da se odvoji od lokacije. Oblici, boje, staze i atmosfera, svi su morali da se kombinuju kako bi se stvorila receptivna aktivnost strukture."

Ulaz se sastoji od zakrivljenih prostora i ukrašen je zidom od lokalnog kamena (izgrađen korišćenjem tradicionalne domaće tehnike i veštim rukama zanatlija) u kojem prozori različitih veličina omogućavaju pogled do bazena. Polukružni beskonačni bazen sa slanom vodom je pokriven istim materijalom kao podovi centra. Prostor dobija jednu sasvim drugačiju atmosferu u toku dana, zahvaljujući prirodnoj svetlosti koja se filtrira kroz četiri velika prozora koji gledaju ka bašti i ka jezeru, a noću, bazen je osvetljen iznutra različitim bojama.

Spa zona je niz predloga i atmosfera generisanih kombinovanom upotrebom različitih materijala, koordiniranih na prefinjen način. U ovoj zoni, dvostruko zastakljene saune (bio i finska sauna) se interno razdvajaju jednim staklenim zidom, naglašavajući ukupnu veličinu, dok ispred postoje četiri tuša razdvojena staklenim zidovima. Saune osvetljavaju lampe smeštene ispod klupa, koje stvaraju spektakularan efekat osvetljenja na unutrašnjim zidovima koji se delimično odražavaju spolja.

Parno kupatilo je prirodni nastavak kamenog zida iza tuš kabine, koje je napravljeno pomoću specijalno obrađene površine sa voskom. Klupa je od keramike, a centralna fontana iz koje teče voda i para kompletira ovu oblast.

Zona za relaksaciju je zamišljena kao prostor za psihofizičku dekompresiju i zato ima sveden i minimalistički (skoro monaški) stil. Jedini ukras se sastoji od kamenog zida koji je osvetljen odozgo.

U zoni za negu lepote, sve sobe za tretmane se razlikuju jedne od drugih, imaju tople boje i meko svetlo. Sobna vrata i zidovi su tretirani teksturom, što značajno doprinosi karakterizaciji ove oblasti. Kabine se razlikuju jedne od drugih i dizajnirane su u saradnji sa spa-menadžerom u cilju optimizacije ponude tretmana.

Projekat osvetljenja je realizovan sa izuzetnom pažnjom, koji ima za cilj da stvori upečatljiv prostor i da naglasi važne materijale i završne obrade.

Apostoli kaže: "Želeo sam da napravim mesto gde je teško sagledati granice pojedinačnih funkcija. Projekat sa naglaskom na materijale: kamen, površine sa teksturom, prirodne boja, drvo i staklo, u kojem je izgled prostorije u stanju da prenese kvalitet i izvrsnost hotela i usluga koje pruža.

U ovom projektu sve izgleda prirodno, iako je mnogo posla urađeno da bi se stvorila emocionalna i prefinjena atmosfera. Spa u Poiano postaje vrhunac ovog objekta koji je na tako prestižnoj i dobroj lokaciji, bez preteranog personalizma, objekat koji pronalazi sopstveni identitet, stil i estetiku iz samog konteksta. Ovo je moj način shvatanja wellness zone: Spa koji nije ni na koji način odvojen od postojećeg prirodnog okruženja i navodi posetioca da misli da ništa ne može biti bolje za ovu određenu lokaciju ".