Skandinavski spa – hit u svetu wellnessa

Saznajte zašto je ovaj skandinavski tretman neverovatno popularan na severu našeg kontinenta i u Kanadi…

Iako Kanada možda nije prvo mesto koje vam padne na pamet kada planirate spa odmor, možda ćete promeniti svoje mišljenje kada se upoznate sa nordijskim spa centrima. Oštri kontrast između toplog i hladnog, inače poznat kao nordijska hidroterapija, predstavlja vekovima star metod relaksacije, koji je potekao iz Severne Evrope, a wellness svet osvaja poput oluje.

Možda ćete se zapitati, zašto uopšte u čitavoj ovoj priči pominjemo Kanadu? Pa, tretman je potekao u skandinavskim zemljama sa veoma niskim temperaturama, a Kanada ne samo da ima sličnu klimu, već poseduje i izobilje ruralne prirodne lepote.

Strøm Nordic Spa koji se nalazi u Kvebeku, može vam ponuditi mnogo toga, bilo da govorimo o estetici, luksuzu i uživanju ili o dobrostanju, zdravlju i poboljšanju kvaliteta vašeg života. Svaki spa ima svoje različite ustanove, ali tipično putovanje u Strøm spa centru može otpočeti uživanjem u suvoj sauni, pre plivanja u bazenu u kome voda ima temperaturu od 15 stepeni Celzijusa, što prati plutanje niz lenju reku, u kojoj voda ima temperaturu od 38 stepeni Celzijusa. Za optimalni efekat, ovaj proces bi trebalo da ponovite nekoliko puta u roku od nekoliko sati, pre nego što prvi deo priče završite parnom kupkom sa esencijalnim uljima i dremkom u visećoj ležaljci sa pogledom na delimično zaleđenu, ali veličanstveno lepu Sen Lorens reku.

Pored neverovatne relaksacije, ovo termalno iskustvo može vam ponuditi brojne zdravstvene beneficije, pri čemu ćete neke odmah osetiti, dok će se druge manifestovati tokom vremena i nekoliko poseta.

Sportisti su veliki ljubitelji hidroterapije, jer im ona pomaže da brže oporave svoja tela od napornoih treninga i rasporeda takmičenja. Istovremeno, kada vaše telo iskusi šokantni osećaj vruće-hladno tretmana, vaš krvni pritisak skače, a krvi sudovi vam se skupljaju. Ova stimulacija aktivira vaš imuni sistem, povećavajući proizvodnju belih krvnih zrnaca, što vam zauzvrat pomaže da ostanete zdravi.

Takođe, visoke temperature otvaraju vaše pore, čime se na prirodan način eliminišu toksini iz vašeg tela, dok ih hladna voda zatvara i učvršćuje vašu kožu. Pored relaksacije i punjena baterija u kojima možete uživati u svakom spa tretmanu, hidroterapija je izuzetno efikasna kao metod smanjenja stresa i napetosti. Hladna voda vam poboljšava cirkulaciju i ispušta endorfine, pomažući vam da se osećate budno i živahnije.

Na kraju, najjednostavnije rečeno, moderan život je pun različitih pritisaka. Od društvenih mreža, do neizvesnih društvenih i političkih pejzaža, moderno društvo je pod jačim stresom nego ikada do sada. Čak i ako su sve beneficije koje smo naveli u ovom tekstu pod okriljem pseudonauke, poseda nordijskom spa centru će vam dati savršeni izgovor da se zaista opustite i odmorite, odnosno da radite ništa, dok ste okruženi prirodom, pa makar na samo nekoliko sati.