Novi Alberto Apostoli spa u južnoj Burgundiji

Ovaj italijanski studio dizajnirao je wellness centar u antičkoj kripti u Makonu…

Makon je elegantni grad smešten na obalama reke Saone, na putu kojim svi putnici namernici koji idu prema Burgundiji moraju da prođu. Istorijski centar ovog grada je pravi lavirint uzanih ulica, koje se obavijaju oko istorijskih i religioznih građevina. Jedna od ovih ulica, nedaleko od crkve Svetog Petra, odabrana je kao savršena lokacija za novi “Atrium – Spa & Beaute” wellness centar.

Izgrađen na dva nivoa, Atrium dobrodošlicu svojim gostima želi u prizemnom nivou, u modernom “New Baroque” salonu. Ovaj prostor posvećen je tretmanima lica, ruku i kose.

Stepenište u beloj boji sa efektom mermera sa leve strane građevine, vodi vas u prostor podruma, samo srce ovog spa centra, gde magična, srednjovekovna atmosfera gostima pruža uživanje u neočekivano mističnom osećaju.

Vlasnici su odlučili da najvredniji deo svog spa centra smeste u prostor podruma, uprkos tehničkim problemima i problemima gradnje. Podrum je zapravo okarakterisan zaboljenim plafonom koji je napravljen od kamena.

Estetski, on nas podseća na antičku kriptu, a možemo slobodno reći da je upravo toj svrsi i služio u prošlosti, ako uzmemo u obzir blizinu crkve Svetog Petra.

Visina prostorije je poprilično ograničena, spuštajući se do 1.20 m na svojoj najnižoj tački. Zbog nedostatka otvaranja, ovo okruženje predstavilo je veliki izazov, koje je kao odgovor zahtevalo specijalna dizajnerska rešenja za instalaciju neophodnih jedinica klimatizacije, bez remećenja celokupno karakteristične postavke.

Vlasnici su tako odlučili da pređu svoju državnu granicu i obrate se Studio Alberto Apostoli, internacionalno renomiranoj kompaniji, koja je specijalizovana za dizajn spa i wellness centara.

Koncept koji su ljudi iz ovog studija predložili vlasnicima odmah se složio sa njihovim očekivanjima, uspevajući da kombinuje tehničke i estetske neophodnosti u dizajnu, kroz inovativnu kombinaciju MEP sistema i scenskih elemenata. Projekat sadrži dugi, zaobljeni koridor koji vodi do mokre zone sa jedne strane i prostorija za tretmane sa druge. Koridor je takođe korišćen kako bi se zadržala struktura i obezbedio prostor za klimatizaciju, koja je sakrivena iza zavese. Izlazne jedinice klimatizacije se uz pomoć grafičkih detalja savršeno utapaju u zavese i postaju integralni deo dekoracije koji nas podseća na tipične vinograde Makona, poznate po svom šardoneu.

Prostor spa centra zauzima oko 270 kvadratnih metara. U mokrom delu nalazi se finska sauna, kao i parno kupatilo, skoro u celosti napravljeno od stakla. Potom, tu je prostor određen za hidromasaže sa inovativnim tuševima i prostorom za relaksaciju. Takođe, prostor za tretmane ima dve singl i jednu duplu sobu. Mali kutak namenjen uživanju u čaju kompletira ovo okruženje, sa ormarićima koji deluju kao da plutaju u vazduhu, zahvaljujući dobro promišljenom osvetljenju.

Dizajnu osvetljenja posvećeno je dosta pažnje, jer je ono bilo krucijalno za rešenje problema sa uzanim prostorima. Osvetljenje je indirektno, kreirano upotrebom RGB traka LED rasvete, koje kontroliše DALI sistem.

Tim Alberto Apostoli studija je dao privilegiju italijanskim proizvodima: keramici, mozaicima, farbama i krevetima za tretmane. Neki predmeti su pravljeni po meri, poput velike lampe sa logoom spa centra, koja se nalazi u sobi za relaksaciju. Sav nameštaj je prilagođen, poput brojnih ogledala i staklenih površina, koje su ovde bile neophodne kako bi prostor mogao da diše.

Prefinjena upotreba eliptičnih mozaika koja prati goste na putu prema mokroj zoni spaja se sa finim porcelanskim elementima, koji su specijalno dizajnirani i naglašeni podnom rasvetom.

“Nakon prve posete mestu radova, odmah sam primetio ekspresivni i dizajnerski potencijal koji ovaj prostor ima, ali u isto vreme, neverovatne prostore za bliljke i strukture.

Pokušali smo da kreiramo emociju kroz projekat koji je fokusiran na jednostavan, ali ipak ne trivijalni raspored prostora i trud po pitanju osvetljenja, istraživanja materijala i pažnju posvećenu tehničkim detaljima, što je inače svojstveno našem profesionalnom profilu.

Ono što je posebno zadovoljavajuće u rezultatu je mešavina postojećeg kamena i savremenog materijala, koja je postignuta kroz pažljivi kreativni proces. Vlasnici su nam u potpunosti verovali i to je odvelo do velikog dostignuća sa stanovišta konzistencije po pitanju stila i tehnologije. To dalje dokazuje da čak i u malim projektima, sa pažnjom i bogastvom, rezultati mogu biti dostignuti kada govorimo o kreativnosti i dobrostanju.”

D.Ć.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Lifestyle