Najluksuzniji spa centar sveta - Portopiccolo spa

Portopiccolo spa, koji je u Trstu dizajnirao Studio Apostoli, dobitnik je međunarodne nagrade za luksuzne banje…

Smeštena u prelepom ambijentu Tršćanskog zaliva, banja Portopiccolo upravo je proglašena pobednicom "2020 World Luxury Spa Awards" u kategoriji "Luxury Destination Spa".

U pitanju je oaza blagostanja s pogledom na more, razvijena na 3.600 kvadratnih metara, napravljena od materijala koji omogućavaju potpunu integraciju sa kontekstom: njeno ime je Portopiccolo SPA, a deo je sela koje nosi isto ime u Tršćanskom zalivu. Sa panoramskim terasama bogatim vegetacijom, svetlim kamenim površinama i velikim prozorima koji omogućavaju pogled koji oduzima dah, ovaj spa predstavlja važan deo sela Sistiana i wellness lokaciju međunarodne prepoznatljivosti kada se radi o kvalitetu usluga koje pruža, održivosti i eleganciji njenog enterijera i arhitekture.  

Dizajniran od Studio Apostoli - koji je zahvaljujući njegovoj dubokoj stručnosti angažovan za izradu arhitekture, enterijera i poslovnog plana – spa centar se prostire na tri nivoa; u prizemlju se stvara kolektivnija i horska dimenzija, dok se intimnost i privatnost povećavaju na spratovima iznad. Sa lepezastom strukturom i kolonadom koja daje ritam, u prizemlju se nalaze recepcija, dečija soba, konferencijske sale, frizerski studio, bazen za trening i svlačionice.

Na prvom spratu, glavni izlaz prostora je glavni ulaz, potpuno zastakljen za poboljšanje kontinuiranog dijaloga sa pejzažom. Bazen je opremljen raznim vrstama vodenih igara, a upotpunjen je emocionalnim tuševima, Kneippovom stazom, hamamom (tiepidarijum, kalidarijum i figidarijum), biosaunom i finskom saunom, kao i slanom pećinom u kojoj gosti mogu udahnuti mikronizovani jod ili se okupati u slanoj kadi. Sprat takođe uključuje teretanu, bar i restoran-bar-banket prostor koji služi za konferencijske sale; spolja se nalazi zelena terasa sa ležaljkama sa kojih se uživa u pogledu na more.

Na poslednjem spratu se nalazi predivni spa sa brojnim kabinama koji nudi široku paletu tretmana lepote, panoramski spa apartman za parove i privatna banja, sa Kneippovom stazom i ledenom fasadom, saunom, parnim kupatilom, emocionalnim tuševima, sobom za opuštanje, kadama sa hladnom vodom i prostorom za lečenje jodom.

Projektovan u skladu sa svojom okolinom koja čini divnu pozadinu svakog kutka ove banje wellness centar konačno postaje, u projektu Studija Apostoli, model održivosti sa rešenjima za nisku potrošnju energije i održivim resursima.

Foto: Lorenzo Crasnich