Čardak ni na nebu ni na zemlji - wellness centar koji prkosi gravitaciji

Ukoliko ikada poželite da napunite svoje baterije, odmorite i telo i duh na lokaciji koja je sasvim jedinstvena, imamo pravu stvar za vas...

Network of Architecture (NOA) kreirao je veličanstvenu ekstenziju svog Hotel Hubertus smešten u južnom Tirolu. Inspirisana refleksijama u vodi, ekstenzija je kreirana kao wellness centar koji deluje kao da prkosi gravitaciji. Nazvana Hub of Huts ili Heaven and Hell, ova neverovatna struktura dobila je podršku u formi masivnih stubova nalik na stabla, a akcentovana je svojim reflektujućim dizajnom.

NOA je konstruisao ovaj hotel u Italiji 2016.godine, a nova ekstenzija je smeštena blizu bazena sa staklenim dnom. Ona je izdignuta 15 metara iznad zemlje i "izbija" iz glavne građevine hotela. Hub of Huts je bukvalno akcentovana kolekcijom malenih loža i njihovih "izokrenutih" suparnika, kreirajući skupinu veoma intrigantnih mini struktura, koje su izgrađene kako bi imitirale arhitekturu planinskog sela, reflektovanog na površini vode.

"Inspiracija je potekla od elementa vode", izjavio je NOA osnivač, Luksa Runger. "Razmišljali smo o mogućim aktivnostima, poput stajanja, sedenja, plivanja, horizontalnog plutanja i ronjenja naglavačke. Svaka od ovih pozicija ima drugačiji horizont i na osnovu ove igre perspektiva, projekat je dobio svoj život", dodao je.

Ovaj wellness centar ima za cilj da pruži spa iskustvo inspirisano svojim nadimkom Heaven and Hell. Gornji nivo, odnosno raj, sadrži dva bazena, panoramske tuševe i garderobe, dok se nakon toga polako spuštate prema donjem nivou, odnosno paklu, putem stepeništa. Okrenuti donji deo sadrži dve saune, whirlpool i tuševe. Kada se krećete od gore prema dole, prelazite iz hladnijeg okruženja prema toplijem, doživljavajući iskustvo prelaska iz raja u pakao.

"Donji nivo platforme izaziva osećaj otuđenosti od posmatrača. Kako silazite, temperatura se polako podiže, dok okruženje postaje skrovitije. Deluje kao da se spuštate u centar zemlje, sa obrtanjem polova", izjavio je arhitekta Gotfrid Gruber.

Hub of Huts može smestiti do 27 osoba, dok čitava struktura poseduje braon estetiku. Aluminijumski paneli odevaju sve lože, dok "brise soleil" sistem istog materijala stvara prijatnu hladovinu. Enterijer takođe reflektuje istu šemu boja, sa drvenim podovima i svetlo bež keramikom koja akcentuje tople vibracije.

Čitav ovaj projekat bio je težak za izvođenje za studio, budući da je kreiranje dizajna koji prkosi gravitaciji zaista veliki poduhvat. "Impozantna struktura pridržava ovu platformu, što je naše inžinjere dovelo do samih granica. Asimetrični spoj bio je ogromni strukturalni izazov, uključujući kompleksne alokacije tehničkih pregrada koje su skrivene unutar loža", objašnjava Runger.

Luxury Experience